Encim papain v pasjih šamponih lahko preko kože povzroča pojav alergij

(25.09.2015) Papain je industrijsko pomemben encim za razkroj proteinov. Ko so ljudje in živali v stiku s papainom pa lahko ta povzroča tudi hude alergijske reakcije na koži.

Do omenjenih zaključkov je prišla skupina strokovnjakov iz Veterinarske in Medicinske univerze na Dunaju. Rezultati študije so bili objavljeni v strokovni publikaciji Journal of Investigative Dermatology.


Profesorica in strokovnjakinja za alergijske reakcije, Erika Jensen-Jarolim
Papain izvira iz papaje in ga ponekod poimenujejo tudi kot „rastlinski pepsin“, zaradi podobnosti v delovanju s prebavnim encimom pepsinom. Vodja raziskave, Erika Jensen-Jarolim, je s svojo ekipo strokovnjakov raziskovala učinek neposrednega kontakta papaina s kožo poskusnih mišk ter s celičnimi kulturami v petrijevkah.

Kozmetična industrija uporablja papain na primer v izdelkih za piling z namenom odstranjevanja odmrlih kožnih celic. Prav tako obstajajo za domače živali encimski šamponi, ki bi naj očistili dlako ter olajšali njeno česanje.

Kako papain sproži alergijo

Koža je sestavljena in več plasti, ki so med seboj tesno povezane s tako imenovanimi „zonulae occludentes“. Strokovnjaki so s svojo raziskavo sedaj dokazali, da papain cepi te kožne povezave. Ob neposrednem stiku s kožo papain vodi do izgube zaščitne kožne bariere.

„Že po kratkem času izpostavljenosti kapilare postanejo prepustnejše in vnetne celice pričnejo migrirati na prizadeto mesto,“ pojasnjuje Erika Jensen-Jarolim.  Približno dva tedna po stiku so raziskovalci pri miškah lahko dokazali protitelesa na papain.

Ti imunoglobulini so bili povzročitelji alergijske reakcije na encim. „Pri opazovanih miših torej ni prihajalo le do porušene zaščitne funkcije kože, ampak tudi do specifične senzibilizacije na papain. Živali so torej razvile alergijo nanj,“ še poudari strokovnjakinja.

Pazljivo pri proizvodih s papainom

Razdiranje kožne bariere pa kljub vsemu kot kaže ni pogoj za senzibilizacijo na papain. „Encim prav tako povzroča alergijo, ko je blokirana njegova encimska aktivnost,“ pojasnjuje Erika Jensen-Jarolim. Prekinitev kožne bariere je po pričanju strokovnjakinje nevarno zaradi vdora drugih alergenov in bakterij. 

Pri ljudeh in živalih se kožne bolezni, kot so atopični dermatitis, včasih poimenovan tudi kot nevrodermatitis, pojavljajo v povezavi s povečano kožno propustnostjo in pospešenim razrastom bakterij na koži. Ob genetskih predispozicijah lahko tako k pojavu klinične slike sočasno privedejo tudi alergeni encimi, ki so od zunaj nanešeni na kožno površje.

Očitno je, da je papain strukturno zelo podoben enim od najpogostejših alergenov, hišnim in močnim pršicam. Avtorji zaradi tega sklepajo, da senzibilizacija na omenjene pršice poteka na enak način. „Ljudje z občutljivo kožo  in otroci bi se naj izogibali encima ter bili pozorni na deklaracijo in sestavine proizvodov, ki morajo biti skladni z Uredbo EU 2000/13/EG,“ dodaja avtorica.

Članek „Papain Degrades Tight Junction Proteins of Human Keratinocytes In Vitro and Sensitizes C57BL/6 Mice via the Skin Independent of its Enzymatic Activity or TLR4 Activation“ avtorjev Stremnitzer Caroline, Manzano-Szalai Krisztina, Willensdorfer Anna, Starkl Philipp, Pieper Mario, König Peter, Mildner Michael, Tschachler Erwin, Reichart Ursula in Jensen-Jarolim Erika je bil objavljen v reviji Journal of Investigative Dermatology.

Sorodni članki

Dermatološki dan z dr. Brett E. Wildermuth

Dermatološki dan z dr. Brett E. Wildermuth

Dermatološka sekcija SZVMŽ organizira v soboto, 17. septembra 2022, seminar iz dermatologije psov in mačk.
preberi več

Športno-družabni dogodek v Logarski dolini v podporo duševnemu zdravju veterinarjev; Vir slike: SZVMŽ

Športno-družabni dogodek v Logarski dolini v podporo duševnemu zdravju veterinarjev

Konec poletja, natančneje v nedeljo 28. 8. 2022, SZVMŽ vabi vse člane/članice in kolege/kolegica SZVMŽ na enodnevno neformalno druženje SZVMŽ v prečudovito Logarsko dolino.
preberi več

Chiara Noli Seminar

Dermatološki dan z dr. Chiaro Noli

Dermatološka sekcija SZVMŽ oktobra organizira enodnevni seminar iz dermatologije psov in mačk.
preberi več

Webinarji s področja dermatologije

Webinarji s področja dermatologije

VetPlanet Akademia vabi k udeležbi na webinarje s področja dermatologije
preberi več

SASAP

Seminar veterinarske dermatologije v Beogradu

Srbsko združenje veterinarjev za male živali in WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) vabita na strokovni seminar veterinarske dermatologije
preberi več

Dermatološka sekcija Slovenije vas vabi na svoje letno srečanje, ki bo 15. maja 2018 ob 16h v Gostilni pri Gorjancu, na Tržaški cesti 330 v Ljubljani.

Letno srečanje Dermatološke sekcije Slovenije

Dermatološka sekcija Slovenije vas vabi na svoje letno srečanje, ki bo 15. maja 2018 ob 16h v Gostilni pri Gorjancu, na Tržaški cesti 330 v Ljubljani
preberi več

2. Journal club Dermatološke sekcije Slovenije

2. Journal club Dermatološke sekcije Slovenije, SZVMŽ

Dermatološka sekcija Slovenije, SZVMŽ vabi na interaktivno diskusijo preko Skype-a
preberi več

Evropski veterinarski dermatološki kongres ESVD-ECVD 2017

Evropski veterinarski dermatološki kongres ESVD-ECVD 2017

Med 7. in 9. septembrom 2017 se bo letošnji ESVD-ECVD kongres odvijal v švicarski Lozani
preberi več