Blokada proteina STAT3 bi lahko imela dvojno korist za onkološke bolnike

(26.01.2015) STAT transkripcijski faktorji igrajo pomembno vlogo pri nastanku in poteku različnih rakavih obolenj. Dobro poznan predstavnik teh proteinov je STAT3.

V tumorskih celicah je STAT3 pogosto nepravilno reguliran ter zaradi tega predstavlja potencialno terapevtsko možnost pri onkoloških bolnikih. STAT3 običajno ureja razvoj in diferenciacijo mnogih imunskih celic.

Raziskovalci Univerze za veterinarsko medicino na Dunaju so sedaj ugotovili, da zaviranje njegovega delovanja upočasnjuje rast tumorskih celic, ob tem pa sočasno povečuje imunski odgovor organizma na rakave celice. V začetku oktobra so svoje ugotovitve objavili v strokovni publikaciji Journal Blood.

STAT pomeni “Signal Transducers and Activators of Transcription”. Ti proteini so osrednji sestavni del mnogih signalnih poti v celicah. V primerih, ko je njihovo delovanje nepravilno regulirano, se pogosto pojavijo hujše spremembe v celicah ali celo nastanek tumorjev.

'Anti-STAT' terapija je na preizkušnji

Veronika Sexl z Inštituta za farmakologijo in toksikologijo je skupaj s sodelavci natančno proučevala funkcijo STAT3. Raziskovalci so STAT3 odstranili iz naravnih celic ubijalk (NK) ter nato preiskovali, kako odsotnost proteina vpliva nanje. STAT3 je v rakavih celicah namreč pogosto nepravilno reguliran, zato je morda njegovo zaviranje lahko potencialno učinkovit prijem v onkologiji. Tokrat so raziskovalci želeli ugotoviti, kakšni so stranski učinki 'Anti-STAT' terapije z zaviranjem proteina.

Odsotnost STAT3 izboljša proti tumorsko aktivnost celic ubijalk

Naravne ubijalke so del prirojenega imunskega sistema ter predstavljajo prvo obrambno linijo proti virusnim in rakavim obolenjem. Ko ubijalka prepozna tumorsko celico prične s proizvodnjo cele vrste proteinov, ki so namenjeni napadu in uničenju tumorske celice. V primeru poskusnih mišk je ta obramba proti krvnemu raku in melanomu bila uspešnejša brez prisotnosti STAT3. Prav tako so melanomske celice manj pogosto metastazirale v primeru blokade STAT3.

Prva avtorica Dagmar Gotthardt in njeni sodelavci so s tem morda odkrili terapevtsko možnost, s katero bi v prihodnosti lahko ubili dve muhi na en mah: „Uporaba STAT3-inhibitorjev ne bi le zavirala razmnoževanja samih tumorskih celic, ampak bi sočasno tudi okrepila imunski odgovor s povečanjem aktivnosti celic ubijalk, ki bi se tako dodatno borile proti rakastim celicam.“

Publikacija v celoti:

Članek „Loss of STAT3 in murine NK cells enhances NK cell-dependent tumor surveillance” avtorjev Dagmar Gotthardt, Eva M. Putz, Elisabeth Straka, Petra Kudweis, Mario Baggio, Valeria Poli, Birgit Strobl, Mathias Müller in Veronika Sexl je bil objavljen 9.10.2014 v publikaciji Journal Blood.  

DOI: http://dx.doi.org/10.1182/blood-2014-03-564450 

Sorodni članki

Jean-Loup Rault; Vir slike: Michael Bernkopf/Vetmeduni Vienna

Kako nega z osebnim odnosom vpliva na prašiče

Jean-Loup Rault želi ugotoviti, kako pozitivni odnosi z ljudmi vplivajo na prašiče. V ta namen raziskovalec dobrega počutja živali z magnetno resonanco pregleduje tudi njihove možgane
preberi več

Strupene žabe Dendrobates tinctorius; Vir slike: Bibiana Rojas

Živo srebro ogroža potomce strupenih žab v Amazoniji

Živo srebro je okoljski onesnaževalec, ki povzroča svetovno zaskrbljenost zaradi svoje strupenosti in nevarnosti za divje živali in zdravje ljudi, kar je poudarila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)
preberi več

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko; Vir slike: Universität Hohenheim/Angelika Emmerling

Študija Univerze v Hohenheimu: vedenje o povezavi med mlekom in rojstvom telet je med prebivalci šibko

Po ugotovitvah Univerze Hohenheim v Stuttgartu so prenos znanja, spodbujanje povpraševanja in politična podpora le nekateri pristopi k reševanju tako imenovanega “problema teleta”
preberi več

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

Francesca Angiolan; Vir slike: Francesca Angiolani

Gekoni poznajo svoj vonj

Raziskovalci z Univerze v Bernu so v novi eksperimentalni študiji dokazali, da lahko gekoni z jezikom razlikujejo svoj telesni vonj od vonja drugih vrst živali
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

oči - ZooSofia

Vabilo k anketi o neinvazivnem označevanju eksotičnih ljubljenčkov in mačk

Biometrični čitalec je namenjen identifikaciji živali na podlagi očesne šarenice. Podobno kot uporabljamo pri ljudeh prstne odtise, lahko uporabimo pri živalih očesno šarenico
preberi več