Upogibanje ali iztegovanje: v kolikšni meri za vrat konja obremenjujoča hiperfleksija?

(11.02.2013) Treningi za tekmovanja v jahalnih športih so tako za konja kot za jahača zelo zahtevni in pogosto tudi stresni. Medtem ko se z obremenitvam jahača aktivno ukvarja medicina športa pa je glede stresa pri konju v povzavi z aktivnim jahalnim športom le malo raziskav.


Temperatura kožne površine (termografija) pri konju z držo v hiperfleksiji vratu
Predmet kontroverznih diskusij je predvsem položaj konjeve glave in drža vratu, kljub temu pa se zagovorniki nobene od teorij do sedaj niso mogli ob svojih trditvah opirati na znanstveno dokazane podatke. Je torej za konja bolje, da lahko vrat prosto giba naprej in nazaj, ali je metoda hiperpleksije, pri kateri je vrat konja ekstremno uvit in se njegova glava skoraj dotika prsi uspešna šola, ki zagotavlja dobre rezultate in jo je smiselno zagovarjati?

Ekipa pod vodstvom Christine Aurich iz univerze za veterinarsko medicino Vetmeduni na Dunaju je primerjala obremenitve konj pri treningu po obeh metodah. Proti pričakovanjem pa so odkrili izjemno malo razlik med obema držama. Rezultati celotne raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition.

Razprave o najboljši metodi šolanja tekmovalnih konj se odvijajo že stoletja. Zaradi pritiska peticije proti nepotrebnemu trpljenju konj, v kateri so pred dvema letoma zbrali več kot 40.000 podpisov, je metodo treniranja s hiperfleksijo prepovedala sama Mednarodna konjeniška zveza (FEI).

Zveza ob tem loči med hiperfleksijo, ki jo doseže jahač z uporabo močne sile in drugo vrsto, tako imenovano “low, deep and round” (LDR) pozicijo konjeve glave in vratu, za katero se ne uporablja večje prisile. Ob tem niso poudarili, kako natanko se treniranje z neželjeno fleksijo lahko loči od dovoljene LDR metode. V ta namen se je zbrala skupina strokovnjakov, ki imajo nalogo dolčanja natančne definicije.

Čustvena razprava

Debata med zagovorniki in nasprotniki hiperfleksije je navadno izjemno razgreta, do sedaj pa se je lahko nanašala le na redke znanstveno podprte dokaze.

Mareike Becker-Birck, članice raziskovalne kipe strokovnjakov pod vodstvom Christine Aurich iz Veterinarsko medicinske Univerze na Dunaju (Vetmeduni Vienna) je tokrat primerjala stres pri konjih, ki so bili trenirani po metodi hiperfleksije in po metodi z dopuščenim gibanjem vratu naprej in nazaj. Stopnjo stresa so določali z merjenjem koncentracije hormona kortizola v slini konj pred, med in po treningu, ob tem so analizirali tudi samo frekvenco srčnega utripa in njena nihanja. Dodatno se je merila temperatura kožne površine na vratnem predelu.

Stres ni pretirano velik

Noben od konj, ki so sodelovali v raziskavi, ni kazal negativnega odgovora na zatege uzde. Izločanje stresnega hormona in frekvenca srčnega utripa sta se med treningom povišala, variabilnost frekvence pa se je zmanjšala. Omenjene spremembe so tako običajen odziv telesa na stres kot tudi reakcija na povečanje telesnih naporov. Raven stresa tako ni bila posebej visoka, koncentracije kortizola v vzorcih sline pa je bila veliko nižja, kot se na primer določa med transportiranjem konj ali ob ujahanju mladih konj.

Stresni odziv skoraj enak

Mnoge bodo izsledki raziskave najverjetneje presenetili, saj se je odziv konj spreminjal ne glede na lonžiranje s hiperfleksijsko metodo ali sproščeno držo in gibanjem glave. Edina znatna razlika med obema skupinama konj se je pojavila v temperaturi kožne površine spredjega predela vratu. Ta kaže na dejstvo, da je prekrvavitev vratnega dela pri konju, ki vrat drži v hiperfleksiji, veliko manj enakomerna.

Razen te manj pomembne posebnosti so rezultati študije dokazali, da hiperfleksijska metoda lonžiranja brez uporabe biča, pri konju ne predstavlja posebno stresne situacije. Iz veterinarskega stališča tako noben argument ne priča proti lonžiranju živali z zmerno hiperfleksijo. Christine Aurich pa kljub vsemu ostaja previdna: „Naša raziskava je dokazala, da hiperfleksija sama po sebi konja pretirano ne obremenjuje. Veliko trenerjev in jahačev pa uporablja na konjih bolj dolgotrajne in agresivnejše prijeme. Ob tem lahko nastajajo drugačne situacije, kot so bile predpostavljene v naši raziskavi. Zaradi tega na podlagi naših izsledkov ne moremo trditi in zaključiti, da za konja hiperfleksija med samo ježo ni stresna in nanj nima bolj negativnega vpliva.“

Članek “Cortisol release, heart rate and heart rate variability, and superficial body temperature, in horses lunged either with hyperflexion of the neck or with an extended head and neck position“ avtorjev Mareike Becker-Birck, Alice Schmidt, Manuela Wulf, Jörg Aurich, Armgard von der Wense, Erich Möstl, Reinhold Berz in Christine Aurich je bil objavljen v strokovni reviji „Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition“.

Samo raziskovalno delo se je odvijalo na Inštitutu Graf-Lehndorff, ki je skupno raziskovalno središče Veterinarske univerze na Dunaju v Avstiji in  Fundacije Brandenburške kobilarne v Neustadtu (Dosse) v Nemčiji.

Povzetek članka na spletu najdete na povezavi http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0396.2012.01274.x/abstract (Tekst v celoti le proti plačilu za ogled in za naročnike)

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več