Zima prinaša težke pogoje za konjska kopita

(13.11.2015) Kopito konja raste skozi vse leto. Vendar se hitrost rasti roževine z nižanjem temperature upočasnjuje iz približno šest milimetrov na mesec skoraj za polovico.

Kljub temu pa obrezovanje in oblikovanje kopit v zimskem času ne izgublja svojega pomena. Z zagotavljanjem enakomerno obrezanih in gladkih kopit se namreč preprečuje pojav razpok in fragmentov. Vsakih šest tednov bi v povprečju konju bilo potrebno korigirati kopita.

Dodaten razlog za ohranjanje rednega intervala kovačevih obiskov je tudi, da je predvsem konjem, ki živijo na grobih podlagah in prej blatnih tleh, ki neenakomerno pomrznejo, potrebno redno preverjati stanje kopit zaradi nevarnosti za pojav odrgnin ali abscesov. Konji s hujšimi poškodbami sicer navadno šepajo, tisti z lažjimi poškodbami pa običajno potrebujejo le več počitka in krajše treninge.

Po pregledu in ugotovitvi lokacije obolenja bo veterinar ali kovač po potrebi lahko odprl prizadeto mesto na kopitu ter tako zmanjšal pritisk in bolečino in omogočil odtekanje morebitnega gnoja. Pogosto se konji že po prvem takšnem ukrepu vidno počutijo bolje. Z uporabo velikih vatirancev ali drugih pripomočkov se v naslednjem koraku konstruira kopito ter zaščiti odprto mesto na kopitu pred vdorom nečistoče in dodatnimi okužbami.

V zimskih mesecih konji pogosto hodijo po blatu, zaradi česar lahko kopita postanejo mehkejša in absorbirajo preveč tekočine. Lastniki morajo zaradi tega biti pozorni, da se živali čim manj zadržujejo na takšnih podlagah.

Za občutno izboljšanje lahko kaj hitro poskrbi namerno posipanje sena na različnih, po možnosti čim bolj suhih področjih pašnika, zvišanje prodišč okoli napajalnikov ter polaganje talnih podlog na bolj prometnih površinah, kot so na primer poti prihoda do pašnikov.

Ali bodo konji čez zimo podkovani ali ne je odvisno od same živali in njenega namena. Ne glede na uporabnost pa velja, da je kopita nujno dnevno očistiti in pregledati ter redno negovati.

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več