Zastrupitve konj z nevarnimi rastlinami: glavni vzrok so lakota in dolgčas

(09.07.2014) Pašna sezona je že v visokem razmahu. Večini lastnikov konj se dobro zaveda, da je pri prehodu na pašo potrebno biti posebej pazljiv glede površin, da se pri živalih preprečijo možni pojavi kolik.

Žal pa so konji na paši podvrženi tudi zdravstvenim težavam zaradi zastrupitev z nevarnimi rastlinami.   

Kljub splošnemu mnenju se konji ne znajo zmeraj samodejno izogibati zanje strupenim rastlinam. Za razliko od njihovih prostoživečih vrstnikov, se je pri udomačenih konjih že zelo izgubil naravno prirojen čut za izbiranje primerne krme in se izraža le v okrnjeni obliki. Mladi konji se učijo izključno od starejših predstavnikov v čredi katere rastline so užitne in katerim se je priporočljivo izogibati.

Predvsem konji, ki nimajo omogočenih vsakodnevnih izhodov na pašo so podvrženi da bodo zagrabili za vsako zeleno bilko. Fenomen je še močneje izražen pri zvedavih, požrešnih, zdolgočasenih ali zelo lačnih predstavnikih.

Prav tako ima preveliko število živali na premajhnem pašniku oziroma slabo obrasla ali nekvalitetna pašna površina za posledico napačne odločitve konja pri izbiranju krme. Posledice takih napak so žal kar prepogosto fatalne, saj lahko že izjemno majhne količine strupenih rastlin vodijo do resnih zdravstvenih težav ali celo do smrti.

Situacijo še poslabša dejstvo, da so klinični znaki zastrupitve pogosto nespecifični ter so odvisni tudi od konstitucije konja. Odvisno od vrste strupene rastline se pogosto pojavljajo splošni nemir, blago tresenje, različne motnje koordinacije ali pojav šepanja. Prav tako so za zastrupitve značilni in pogosti znaki zastrupitve krči, kolike, driske, dihalne stiske, znojenje, apatija ali spremembe sluznic.

Najboljši ukrep lastnika za preprečevanje zastrupitev je seveda predhodno preverjanje pašnika za konjem strupenimi rastlinami na njegovi površini ali v bližnji okolici. Redno je treba pregledati vso pašno površino ter rastline, ki bi utegnile biti nevarne za zdravje konj odstranjevati skupaj s koreninami.

Posebno pozornost je priporočljivo nameniti vrtnim grmovnicam, kot so tisa, pušpan, rododendron ali bršljan, saj se ti pogosto nahajajo v bližini pašnikov ali ograd. Prav tako se pogosto podcenjuje učinke bukev in hrastov, ki služijo za senco na pašnikih. Za konja je namreč nevaren odmerek že 500 gramov njihovega lubja, listov ali plodov. Nujno je treba odstraniti tudi akacije, saj ima lahko že 150 gramov letalne posledice za konja.

Nevarnost lahko predstavlja celo les za ograjevanje pašnika v primeru, da se alternativno uporabi les robinije namesto običajnega tropskega lesa. Obvezno je konjem tudi treba preprečiti dostop do skalnega grinta, škrlatnega naprstca, zajčjega maka, črnega zobnika, jesenskega podleska, šmarnice, ligustra, krvavega mlečnika ali pikastega mišjaka.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več