Vzrejanje konj v čredah: manj agresije na večjih površinah  

(22.03.2014) Kljub številnim priporočilom raznih organizacij za dobrobit živali, ki govorijo v prid čredni vzreji konj, se mnogi lastniki bojijo sprememb, saj pričakujejo agresivne interakcije med posameznimi konji v skupini, ki lahko vodijo tudi do hujših poškodb. Tako je še zmeraj pogosta vzreja posameznih živali na pogosto premajhnih površinah.

Potreba po medsebojni oddaljenosti, ki je pogosto živali na skupinskih pašnikih ne morejo uveljaviti, je zares mnogokrat podcenjena in tako vodi do več ali manj agresivnega obnašanja med člani črede. Namreč, zaradi človeškega faktorja in ograd, si konji ne morejo prosto izbirati velikosti črede in njenih članov.


Konji čredne reje

V aktualni študiji so strokovnjaki opazovali obnašanje kopitarjev glede na velikosti ponujene pašne površine. Raziskovalni projekt so izvajali na 11 skupinah, ki so jih sestavljali konji različnih velikosti in starosti. Omogočeno so imeli gibanje v ogradh ali na pašnikih.

Glede na rezultate se je obnašanje konj močno spreminjalo z velikostjo območja po katerem so se lahko prosto gibali. S ponujanjem večjih površin do 10.000 kvadratnih metrov, se je sorazmerno občutno manjšalo tako agresivno obnašanje, kot tudi podrejanje.

V raziskavi je bila tako prvič nedvoumno, s pomočjo matematične formule dokazana povezava med številom predvidenih agresivnih interakcij ter velikostjo pašne površine na posameznega konja.

Rezultati izračuna potrjujejo predvidevanja, da velika pašna površina pripomore k mirnim medsebojnim odnosom pri živalih v skupini. V primeru velikosti nad 331 kvadratnega metra na posameznega konja v čredi se je nivo agresivnega obnašanja pri vsakdanjem socialnem življenju živali celo približal številu nič.


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več