Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

(07.08.2017) V naravnem okolju divji konji porabijo veliko časa za prehranjevanje – do 18 ur dnevno so zaposleni z žvečenjem raznovrstnega rastlinja.

Kljub temu, da pogosto dvigujejo glave v oprezanju za morebitnimi nevarnostmi, se pasejo in prehranjujejo skoraj izključno s sklonjeno glavo. Udomačenji konji, predvsem tisi, ki veliko časa preživijo v hlevu pa živijo občutno drugačno življenje. Iz tega razloga pogosto prejmejo večje količine energetsko bogatih žit, ki so hitro prebavljiva. Vlakninska krma jim je ponujena razprostrta po tleh ali v mrežah.

Tako drugačna krma, ki običajno ne zahteva veliko žvečenja in jo konji zauživajo v fiziološko neugodni pozi z dvignjeno glavo, pogosto povzroča težave z zobmi v moderni konjereji.

Dva para sekalcev v ustni votlini konja sta ostra ter tako namenjena oprijemu in trgajnu rastlinskega stebla. V zadnjih delih čeljusti se nahajajo ploščati kočniki, premolarji in molarji. Ti drobijo krmo s stranskim gibanjem čeljusti. Zaradi ožje spodnje čeljustnice je potrebno stransko gibanje, s čimer se enakomerno obrabljajo zgornji molarji. Če zobje niso enakomerno obrablejni, na njih nastanejo kavlji, konice in ostri robovi.  

Krma divjih konj je običajno bolj groba in s tem zahteva daljše premike čeljusti. Prostoživeči kopitarji, kot so zebre ali konji Przewalski izjemno redko razvijejo lateralne ostrine na kočnikih, ki se pojavljajo pri domačih konjih. Razlog za to je tudi v strukturno revni krmi domačega konja, ki jo je enostavneje zaužiti z manj žvečenja in s krajšimi žvekalnimi gibi.

Takšna vrsta prehrane zahteva redno zobozdravstveno oskrbo z brušenjem ostrih robov in konic. V daljšem časovnem obdobju ima tudi hranjenje iz krmišča, kjer morajo konji držati nenaravno dvignjeno glavo, za posledico neenakomerno sklepanje zobnih površin ter njihovo nepravilno obrabo.

Za večino udomačenih konj pa prehranjevalni sistem po modelu njihovih divjih sorodnikov ni zmeraj dolgoročno izvedljiv pa čeprav bi to pomenilo manj zobozdravstvenih težav. Zaradi tega je potrebno zobovje domačih konj enakrat do dvakat letno pregledati in izvesti potrebne korekture. Najbolje pa se je v vsakem primeru čim bolj izogibati dvignjenim krmiščem ter tako voluminozno krmo kot močna krmila ponuditi konjem čim bližje tlem.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več