Starejši konji potrebujejo prilagojeno okolje in krmo  

(31.07.2015) Zmeraj pogosteje so lastniki konj pripravljeni svojim kopitarjem omogočiti lepo in zasluženo upokojitev.  

Na podlagi rezultatov nedavne študije je kar 30% konj, ki jih obiskujejo veterinarji, starejših od 15 let, 10% teh ima celo več kot 20 let. Ob tem pa „starost“ ni nujno in neobhodno povezana z boleznimi in šibkostjo.

Celo nasprotno, razigranost nadomesti sproščenost, elastičnost zamenjajo izkušnje in moč se kompenzira s spretnostjo. S temi lastnostmi se lahko tako starejši konji ponosno postavljalo pred svoje mlajše kolege.

Ob tem pa imajo starejši konji drugačne potrebe glede bivanja, krme in treningov kot mlajši predstavniki vrste. Telesne in psihične sposobnosti seveda z leti upadajo in tako sta tudi hormonsko ravnovesje in metabolizem manj stabilna.

Pogosto je prebavni sistem podvržen motnjam. S staranjem pa se živali spreminjajo tudi optično. Naravni procesi staranja se običajno najprej pokažejo prav na zunanjosti.

Dlaka okoli oči, po nosu in okoli smrčka osivi, obrisi obraza delujejo bolj ostri. Pri nekaterih konjih se upogne hrbet. Zaradi telesnih omejitev se običajno spremeni tudi obnašanje živali.

Fleksibilnost starega konja glede na njegov reakcijski čas se zmanjša. Običajno tudi niso več sposobni zadostne reakcije na dražljaje iz okolice ter se s težavo prilagodijo na spremenjene situacije.

Vid se poslabša, s starostjo oslabi tudi sluh. Postopoma je zmeraj bolj omejena fina gibalna motorika. Osnovni cilj rokovanja s starejšim konjem je tako vzdrževanje ali izboljšanje življenjske kvalitete. Na prvem mestu se ob tem pojavi starosti primerna vhlevitev, uravnotežena in prirejena prehrana, zmerni trening in gibanje kot tudi primerna zdravstvena nega.   

Prav pri starejših konjih morajo lastniki znižati svoje zahteve in pričakovanja ter se popolnoma prilagoditi posebnim zahtevam svojega štirinožnega prijatelja.  

Nepravilna nastanitev, ki je prehitro lahko diagnosticirana kot starostna demenca ali trma, se ob spremenjenem stališču lastnika lahko kmalu prikaže v popolnoma drugačni luči. Zaradi pešanja srčne mišice ali pljučne funkcija je kmalu zmanjšana učinkovitost, takšni konji se hitreje utrudijo in zadihajo ter avtomatično zmanjšajo svoj nivo aktivnosti.

Mnogi konji z leti postanejo tudi bolj plašni, kar lahko lastniku nakazuje tudi upad umskih sposobnosti.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več