Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

(22.11.2019) 30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?

Selda Curtseit DVM MSc PhD MRCVS Clinical Pathologist

KLINIČNA SLIKA IN ANAMNEZA

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna. Na kliničnem pregledu je bil potrjen boleč abdomen kljub protibolečinski terapiji z NSAID ter povišana srčna frekvenca (60/min), pospešeno dihanje (45/min) in čas polnjenja kapilar (CRT) 3 sekunde.

Rektalna temperatura je bila 38°C, ob tem pa z avskultacijo ni bilo slišati nikakršne črevesne peristaltike. Rektalni pregled je potrdil črevesne zanke, napolnjene s plinom.

DODATNE PREISKAVE

Vstavljena je bila nazogastrična sonda, ki je povzročila spontan refluks okoli 25 L tekočine. Z abdominocentezo je bilo izvlečeno veliko rdečkaste tekočine.

Laboratorijske preiskave:

Vrednost hematokrita je bila 60% (referenčne vrednosti 32 – 52%), posebnosti rezultatov klinične biokemije pa prikazuje tabela 1.


Med diferencialne diagnoze spadajo intoksikacija z atropinom, duodenitis, proksimalni jejunitis, akutni pankreatitis, equine grass sickness, motnje v tankem črevesju, obstrukija, volvuls ali peritonitis.

Glede na rezultate krvnih preiskav in anamneze je v tem primeru bila najbolj verjetna diagnoza peritonitis.

NADALJNJI POTEK

Konju so v obdobju prihodnjih 9 dni vstavljali nazogastrično sondo, ob tem je terapija vključevala NSAID, izmenjajoče spazmolitike in inhibitorje holinesteraze, širokospektralni antibiotik in parenteralno hranjenje.

Sanje konja so spremljali še eno leto. Uspešno se je udeleževal tekem, lastnik prav tako ni opazil ponovnih znakov pankreatitisa ali drugih abdominalnih obolenj.

POVZETEK

Akutni pankreatitis je pri konjih (in vivo) redko diagnosticiran, zaradi česar je dejanska prevalenca najverjetneje podcenjena. Običajno se pankreatitis razvije sekundarno pri drugih gastrointestinalnih, hepatičnih ali endokrinih obolenjih.

Pri konju poznamo različne oblike pankreatitisa glede na klinični potek: akutni, kronični in kronično-aktivni. Predispozicije glede na pasmo, starost ali spol niso dokazane, kljub temu pa se bolezen pogosteje pojavi pri odraslih živalih in je izjemno redko opisana pri žrebetih.

Sprejeta patogeneza je aktivacija pankreasnih encimov, ki vodi v avtodigestijo pankreasnega tkiva. Ta inducira nekrozo acinov in pankreatičnih otočkov z intestinalno maščobno nekrozo in nekrotizirajočin vaskulitisom. 

Sproščanje pankreasnih encimov stimulira sproščanje vnetnih citokinov, zaradi katerih je sprožna vnetna kaskada, ki vodi v močno sistemsko vnetno reakcijo (systemic inflammatory response syndrome (SIRS)), multiplo odpoved organov, šok in lahko vodi v smrt pacienta.

Postmortalna diagnoza pankreatitisa pri konju je zahtevna, saj zanjo ne obstajajo specifični testi. Kljub dejstvu, da diagnostični pomen amilaze in lipaze v serumu ali abdominalnem punktatu ni dobro raziskan, v nekaterih primerih pomagata pri potrjevanju diagnoze. 

Noben od obeh parametrov namreč ni specifičen za pankreatitis. K rahlemu povišanju amilaze in lipaze lahko prispevajo tudi tkivne poškodbe intestinalne mukoze ali ledvičnih tubulov.  Večina prizadeti konj pogine ali je evtanazirana, le v redkih primerih je opisana uspešna terapija bolezni. Sorodni članki

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Skrivnostni primer meseca: poliurija/polidipsija in kožne spremembe pri psu

Skrivnostni primer meseca: poliurija/polidipsija in kožne spremembe pri psu

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja pasjega samca pasme hovawart s poliurijo/polidipsijo in kožnimi spremembami
preberi več

Slika 1: V latero-lateralni projekciji se a rentgenskem posnetku vidi generaliziran alveolarni vzorec; Vir slike: Laboklin

Rešitev skrivnostnega primera - dihalna stiska mačjega mladiča

Štirimesečna evropska kratkodlaka mačja samička je obiskala veterinarja zaradi kroničnih respiratornih simptomov, predvsem močne dispneje
preberi več

Levkocitoza pri  12 letnem mačku; Vir slike: LABOKLIN

Levkocitoza pri  12 letnem mačku

Laboklin predstavlja nov klinični primer 12 letnega kastriranega mačka z rešitvami primera
preberi več

Slika 1: Krvni razmaz psice (Wright-Giemsa, 500 x povečava).; Vir slike: LABOKLIN

Generalizirana limfadenopatija pri psu

V tem mesecu vam Laboklin predstavlja klinični primer francoskega buldoga z zmerno limfadenomegalijo
preberi več

Slika 1: Kožne spremembe pri dihurju; Vir slike: LABOKLIN

Kožni vozliči pri dihurju (Mustela putorius furo)

Laboklin vam tokrat predstavlja primer domačega dihurja s pordelimi kožnimi bulicami na območju vratu
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več