Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

(27.05.2019) Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!

  • Antonio Meléndez-Lazo DVM, MSc, PhD, MRCVS (LABOKLIN Laboratorij za klinično diagnostiko, Bad Kissingen, Nemčija)
  • Roberto Rey Conejo DVM (LABOKLIN Španija, Madrid, Španija)
  • María Luisa Rodríguez Pozo (Veterinarska bolnica Hospital Veterinario San Vicente, Sant Vicent del Raspeig, Španija)
Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več


Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?

Blaga normocitna normokromna anemija ja najverjetneje posledica kroničnega vnetnega obolenja, blago zvišanje MCHC pa je artefakt.

Blaga leukopenija zaradi linfopenije je predivoma posledica glukokortikoidne stimulacije zaradi stresa.

Vam rezultati biokemijske preiskave kažejo namige za iskanje pravilne diagnoze?

Blago povišanje AST in močno zvišana aktivnost CK sovpadata s poškodbo mišičnega tkiva. Hiperfibronogenemija ae ja vnetno reakcijo.

Zakaj je analiza urina v tem primeru pomembna in kako vam lahko pomaga pri postavitvi diagnoze?

Kaj je najverjetnejši vzrok za obarvanje urina, zakaj je analiza urina v tem primeru pomembna in kako vam lahko pomaga pri postavitvi diagnoze?

Na podlagi običajno obarvanega seruma v primerjavi z občutno temno rdeče-rjavim obarvanjem urina je kot vzrok pigmenturije verjetnejša mioglobinurija kot hemoglobinurija.

Na podlagi anamneze, klinične slike, povšanja S in CK terer pigmenturije (predvidoma mioglobinurija) je najverjetnejša diagnoza rabdomioliza, ki ni pogojena z obremenitvijo.

Katere dodatne preskave / testiranja bi naročili za potrditev diagnoze?

Na podlagi kliničnega suma za alimentarno mišično degeneracijo je bila opravljeno testiranje na vitamin E, selen in aktivnost glutation peroksidaze iz seruma in krvnega vzorca z EDTA (tabela 4).

Za natančno določitev vrste miopatije se priporoča mišična biopsija in histološki pregled vzorca.


Tabela 4: Rezultati dodatnih preiskav

Rezultati so sovpadali s pomanjkanjem vitamina E in selena ter pokazali močno pomanjkanje antioksidativne aktivnosti glutation peroksidaze.

Odvzeti so bili Tru-Cut biopsati glutealne muskulature, katerih histološki pregled je pokazal fragmentacijo, hialinizacijo in generalizirano izgubo prečne progavosti mišičnih celic. (slika 3)

Približno 25% mišičnih vlaken so nadomestilli fibroblasti in prisotna je bila mešana vnetna reakcija z makrofagi, limfociti in plazmatkami. Pri trikromatski metodi barvanja po Massonu so bile dokazane blage fibroze pri posameznih arealih mišic (slika 4)


Slika 3: Histološki preparat vzorca mišice (HE barvanje). Vidna je izguba prečne progavosti.


Slika 4: Histološki preparat vzorca mišice (Trikromatsko barvanje po Massonu). Pojavnost vezivnega tkiva med mišičnimi vlakni.

Na podlagi rezultatov mišičnih biopsatov v povezavi z dokaanim pomanjkanjem vitamina E is selena se je potrdil sum na alimentarno mišično degeneracijo.

DIAGNOZA: Alimentarna degenerativna miopatija zaradi kombiniranega pomanjkanja vitamina E in selena

TERAPIJA IN KONTROLNI PREGLEDI

V prvih urah po sprejemu pacienta se je pričela izvajati tekočinska terapija z izotonično raztopino (Ringerjev laktat 4mL/kg/h), kalcijevim boroglukonatom 23% (20mL) in glukozno raztopino (1mg/kg/min). Ob tem je pacient intravenozno prejemal dimetilsulfoksid (0,5g/kg BID) in  Flunixin-Meglumin (0,5 mg/kg BID) ter prejel enkraten odmerek acepromazina (0,03 mg/kg) intramuskularno.

Dodatno je bila po postavitvi dokončne diagnoze predpisana oralna terapija z vitaminom E (25 UI/kg SID) in selenom (0,1 mg/kg SID).

Po 48 urah se je splošno stanje konja izboljšalo, mišice so bile močnejše in požiranje je postalo lažje. Barva urina se je normalizirala (slika 5) in redna merjenja AST in CK aktivnosti so pokazala občutno upadanje začetnih vrednosti. (tabela 5)


Tabela 5: Spreminjanje vrednosti serumskega AST in CK v času hospitalizacije.


Slika 5: Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina.

Pacient je bil odpuščen iz hospitala 10 dni po prihodu na kliniko. Priporočena je bila nadaljna oralna terapja z vitaminom E in selenom kot tudi pogovor in izdelava prehranskega načrta s strani strokovnjaka za prehrano. Prav tako je priporočeno mirovanje v boksu do popolne normalizacije tanja muskulature ter kasnejše postopno treniranje.

15 dni po odpustu je bil volumen mišičnine popolnoma obnovljen, kontrolni pregled serumskega AST in CK pa je pokazal na vrednosti znotraj referenčnega območja.

POVZETEK

Selen in vitamin E sta esencialna elementa za veliko pomembnih  presnovnih poti in igrata pomembno vlogo kot antioksidanta. Pomanjkanje zmanjšuje celično odpornost proti oksidativnim procesom, zaradi česar postanejo celične membrane občutljivejše za uničenje s strani prostih radikalov, ki nastajajo pri presnovi.

Alimentarno pogojena miodegeneracij je pogosteje opisana pri žrebetih, mlajših od 2 mesecev, kljub temu pa se pojavlja tudi pri odraslih konjih. Kobile med laktacijo, mladi konji v času rasti in dirkalni konji povečane potrebe po vitaminu E in selenu, posebej, če imajo omejen dostop do sveže trave.

V primeru pacienta z mišično oslabelostjo, atrofijo in pigmenturijo tudi pri odraslih konjih potrebno pomisliti na rabdomiolizo zaradi alimentarne miodegeneracije.

Viri:

Aleman M. A review of equine muscle disorders. Neuromuscul Disord. 2008 Apr;18(4):277-87.

Billings A., (2014). Skeletal muscle. In Walton LM. (Ed.), Equine Clinical Pathology. Ames, IO: Wiley-Blackwell Publishing.

Lassen ED., (2006). Laboratory evaluation of muscle injury. In Thrall MA., et al., (Eds.), Veterinary Hematology and Clinical Chemistry, (417). Ames, IO: Blackwell Publishing.

Lofstedt J. White muscle disease of foals. Vet Clin North Am Equine Pract 1997;13:169–185.

NRC. 1989. Nutrient Requirements of Horses (5th Ed.). National Academy Press, Washington, D.C.

Perkins G, Valberg SJ, Madigan JM, Carlson GP, Jones SL. Electrolyte disturbances in foals withSorodni članki

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: rezultat ultrazvočnega pregleda mačke z abdominalno maso; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: abdominalna masa neznanega porekla pri odrasli mački

Laboklin vam predstavlja klinični primer 12 let stare evropske kratkodlake mačke z 2 tedensko anoreksijo in občasno pojavljajočim bruhanjem v preteklih 3 mesecih
preberi več

Slika 1A-C: periaurikularne kraste in gnojne kožne lezije (A, B), konjuktivitis (C)

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 1: Urinski sediment, maček, nativni preparat. Opazno je visoko število cilindrov brez dokaza za vnetje. ; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: Ko se nevarnost skriva doma!

Laboklin vam ponovno predstavlja skrivnostni klinični primer urinskega sedimenta pri mački
preberi več

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več