Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

(16.01.2019) Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere.

Vendar je iskanje takšne kobile celo za izkušene rejce pogosto velik izziv. V tako kritičnih trenutkih je ob vseh čustvih velik faktor tudi čas. Izjemnega pomena za žrebička je uspešno in čim prejšnje sesanje kolostruma. Po vzpostavitvi prvega kontakta s svojo mamo je za žrebe življenje z mamo posebej pomembno tudi v času socializacije.

Celo v večjih rejah pa so izjemno redke situacije, da obenem ostane kobila brez svojega žrebička ter drug žrebiček izgubi svojo mamo.


Taka kobila bi namreč lahko proizvajala zadostne količine mleka ter predvsem preskrbela mladiča s kolostrumom, ki je ključnega pomena za njegovo imunsko zaščito. Povrh vsega tudi kobile, ki so izgubile svojega mladiča, sirote ne sprejmejo zmeraj. 

Za omenjene primere pa je veterinarka iz Belgije našla rešitev. Izbrala je izkušene kobile z izjemnim materinskim čutom ter jih po hormonski terapiji ponudila kot „nadomestne matere“ za kritični čas žrebička.

Z aplikacijo hormonov se povzroči lažno brejost in proizvodnjo mleka. Že po nekaj dneh kobile pričnejo s proizvodnjo mleka, ki je ob sesanju žrebeta dalje stimulirana. Pomolzeno mleko se lahko zamrzne ter ob potrebi uporablja za hranjenje nedonošenih ali drugih pomoči potrebnih žrebet.

V primeru, da bi kobila lahko služila kot nadomestna mati, se umetno sprožijo popadki, ki simulirajo porod pri kobili, ki ob tem kaže tipične znake kotitve. Če se v takem trenutku združi kobilo z osirotelim žrebičkom, se možnosti za njegovo posvojitev povečajo za skoraj 99 odstotkov.

Ob takem postopku odpade običajni stres za kobilo in žrebe, ki je drugače prisoten ob tradicionalnem in pogosto tudi grobem poskušanju uvajanja osirotelega žrebeta nadomestni materi. Odsotnost stresa pa je predvsem za možnosti preživetja mladiča velik faktor, ki se ga nikakor ne sme zanemarjati.


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

 Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

V naravnem okolju divji konji porabijo veliko časa za prehranjevanje – do 18 ur dnevno so zaposleni z žvečenjem raznovrstnega rastlinja
preberi več