Poslikava telesa za konje: več svobode zaradi zebrastih prog

(30.05.2014) Obadi niso izjemno nadležni insekti le za človeka, zaradi njihovih krvosesih napadov trpijo tudi pašne živali. Iznajdljiva lastnica konj je odkrila naravno zaščito in svoje ugotovitve objavila na spletu.

Svoje konje je namreč „preoblekla“ v zebrast kožuh. Za obade je črtast vzorec neprivlačen. S čopičem je tako na konjsko dlako po glavi, vratu, trupu in nogah nanesla zmes svetle gline in vode ter tako dosegla zebrast izgled svoje živali.

Poslikava telesa za konje: več svobode zaradi zebrastih prog Dolgo časa so kemični repelenti in dodatek česna prehrani veljali kot najučinkovitejši za boj proti insektom. Navadno pa ti delujejo le določeno časovno obdobje in ob potenju hitro izgubljajo na svoji učinkovitosti.

Izdelki iz česna celo veljajo za delno škodljive. Sočasno pasti z vabami za obade, insekticidne ovratnice ali zaščitne mreže ne kažejo posebne učinkovitosti. Po prvih znanstvenih raziskavah glede odbijajočega delovanja zebrastih prog so nekateri proizvajalci značilno obarvali tudi zaščitna mrežasta ogrinjala za konje.  

Kljub temu pa je komercialni uspeh ogrinjal nekoliko omejen. Vsak lastnik konj namreč pozna veliko željo konj po skakanju in teku po travniku, zaradi česar tanke in relativno drage mreže ne zdržijo za dalj časa.

Kolikor nenavadna se sliši ideja o telesni poslikavi konja: zadosten razlog da jo preizkusite je že dejstvo, da bi naj omogočila konju mirno pašo brez nadležnih obadov.

Alternativo svetli glini predstavlja tudi zmes moke in vode ali običajna kreda, s katero lahko rišete po konjski dlaki. Za obarvanje svetlih ali popolnoma belih konj je primerna uporaba oglja ali v vodi raztopljenih ogljenih tablet.

Če boste mešanice obogatili še z nekoliko jabolčnega kisa, bo repelent učinkovit tudi za druge škodljivce. Kot dober namig za poslikavo krav in drugih pašnih živali so se izkazale tudi prstne barve, gledališke barve za ličenje ali barva v spreju.

Vsi, ki razumete nemško si lahko zbrane izkušnje lastnikov ter fotografije poslikanih živali ogledate na Facebook strani „Bremsenfrei dank Zebrastreifen“.


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več