Pomoč konjem s sindromom stresanja z glavo: britanska študija prinaša spodbudne rezultate

(16.03.2015) Medicinsko zdravljenje z električnimi impulzi bi lahko kmalu pomenilo pomoč konjem, ki trpijo za sindromom stresanja z glavo. Angleško poimenovan 'Headshaking syndrome' opisuje klinično sliko konj, ki ob določenih dražljajih kažejo patološko stresanje z glavo.

"Percutaneous Electrical Nerve Stimulation" (PENS) opisuje postopek električne stimulacije živcev, ki se uporablja v humani medicini. Tokrat so uspešnost omenjene metode zdravljenja britanski znanstveniki testirali tudi pri konjih, ki trpijo zaradi mučnega stresanja z glavo.

Idiopatsko stresanje je bolezen odraslih konj, ki se pojavi spontano ter pogosto negativno vpliva na učinkovitost in življenjsko kvaliteto prizadete živali.

Živali namreč razvijejo nekontrolirane ponavljajoče navpične, vodoravne ali krožne gibe z glavo, ki jih običajno spremljajo tudi tesnobni izrazi na obrazu. Zaenkrat še ni bila dognana uspešna terapija za zdravljenje sindroma, pogosto je obolele konje bilo potrebno tudi evtanazirati.

Vzroki, ki sprožijo pojav sindroma so številni, kljub temu pa navadno ne gre nedvoumno izpostaviti natančnega povzročitelja. V 90 odstotkih primerov je pri živalih prisotno boleče živčno obolenje, trigeminalna nevralgija.

Običajno je živec Trigeminus odgovoren za prenos dražljajev z obraznega kožnega področja do možgan. Pri obolelih konjih pa je zaznavni prag za senzorne dražljaje občutno znižan. Že vsakodnevni običajni dražljaji kot so veter, svetloba, mraz ali dežne kaplje, se do možgan prenesejo kot informacija o bolečini.  

Nova raziskava Univerze v Bristolu pa sedaj daje upanje za obstoj učinkovite metode zdravljenja. Konji, ki so bili vključeni v študijo, so kazali očitne znake sindroma stresanja z glavo ter so pred tem bili zdravljeni z običajnimi terapevtskimi metodami, na katere pa so le slabo reagirali.

Za namen študije so konje v sediranem stanju terapirali z metodo PENS. Šest vključenih živali je na terapijo reagiralo celo tako uspešno, da so jih po zaključku študije lastniki lahko jahali enako kvalitetno, kot pred pojavom znakov obolenja.

Rezultati pilotske študije tako delujejo zelo obetajoče, saj se je metoda PENS izkazala kot varna in hitro učinkovita metoda za izboljšanje kliničnih simptomov.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več