Po 100 letih ujetništva smo dobili vpogled v zadnje zares divje konje na svetu

(06.05.2016) Prvič je mednarodna ekipa strokovnjakov sekvencirala celoten genom enajstih Przewalski konj, v raziskavo so vključili tudi pet zgodovinskih muzejskih primerkov, ki so stari več kot stoletje.

Genom so primerjali z genomi 28 udomačenih konj z namenom omogočanje detajlnega vpogleda v ogroženo vrsto, tako v preteklosti kot v sedanjosti. Študija je bila objavljena v publikaciji “Current Biology”.

V 1870ih letih so zadnji zares divji konji na svetu, znani pod imenom Przewalski konji, živeli v azijskih stepah Mongolije in Kitajske. Do 60ih let 20. stoletja pa ti konji niso več bili prosti.  


Przewalski konji

Preživele so le populacije v ujetništvu, katerih vrste so štele le še okoli ducat v divjini ulovljenih predstavnikov in najverjetneje štirih udomačenih konj. Ob pomoči velikih pobud za ohranitev vrste trenutna populacija Przewalski konj šteje več kot 2.000 predstavnikov, četrtina od teh pa že živi na rezervatih za ponovno naselitev v divjini.

„Novost našega pristopa je v dejstvu, da nismo raziskovali le genomske raznolikosti do današnjega dne preživelih predstavnikov Przewalski konj, temveč smo pod drobnogled vzeli tudi njihovo preteklo genomsko raznolikost, kar so nam omogočili muzejski primerki,“ poudarja Ludovic Orlando iz centra za geogenetiko danske univerze University of Copenhagen’s Natural History Museum.

Tako so strokovnjaki lahko ocenili genetski vpliv več kot 100 let življenja v ujetništvu prej te nekoč kritično ogrožene živalske vrste. Genetski dokazi pomagajo pri reševanju dolgotrajne debate o evoluciji konja in v obzir zajema odnose med divjimi in domačimi konji.

Predniki Przewalski konj in udomačeni konji so ostali povezani s prenašanjem genov še dolgo po njihovem razhajanju pred okoli 45.000 leti, poročajo znanstveniki. Njihove populacije so se mešale tudi po začetnih udomačitvah s strani ljudi pred okoli 5.500 leti.

„Pravzaprav smo dokazali tudi, da so so domači konji ob začetku udomačevanja v začetkih 20. stoletja bistveno prispevali nekaterim linijam Przewalski konj,“ dodaja Orlando. „Dejstvo nakazuje, da niso vse linije preživelih Przewalski konj enakovredne predstavnice genetske baze divjih konj.“  

Znanstveniki so ugotovili, da se poglavitne genske razlike med domačim in divjim konjem navezujejo na metabolizem, srčne napake, mišična krčenja, reprodukcijo, obnašanje in signalne poti. Dokazali so tudi, da je zadnjih 110 let ujetništva pustilo pečat na Przewalski konjih v obliki nizke genetske raznolikosti in povečanega parjenja v sorodstvu, v nekaterih primerih pa tudi v veliki genetski podobnosti z domačimi predstavniki.

Vendar obstajajo tudi dobre novice – kljub ekstremnemu upadu populacije Przewalski konj vse kaže na to, da si bo populacija opomogla in je še zmeraj dovolj genetsko raznolika. Tako ostaja upanje tudi za druge ogrožene populacije živali, ki se borijo s podobnimi demografskimi težavami.   

Publikacija

Sarkissian CD, Ermini L, Schubert M, Yang MA, Librado P, Fumagalli M, Jónsson H, Bar-Gal GK, Albrechtsen A, Vieira FG, Petersen, B, Ginolhac A, Seguin-Orlando A, Magnussen K, Fages A, Gamba C, Lorente B, Polani S, Steiner C, Neuditschko M, Jagannathan V, Feh C, Greenblatt CL, Ludwig A, Abramson N, Zimmermann W, Schafberg R, Tikhonov A, Sicheritz-Ponten T, Willerslev E, Marques-Bonet T, Ryder OA, McCue M, Rieder S, Leeb T, Slatkin M, Orlando L (2015): Evolutionary genomics and conservation of the endangered Przewalski's horse. CURR BIOL. doi.org/10.1016/j.cub.2015.08.032.

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več