Odpadlo listje je v zmernih količinah varno za konja

(09.02.2017) V jesenskih mesecih z dreves, grmičevja in ostalih listnatih rastlih odpade veliko suhega listja, ki se v večjih količinah nabira po tleh, tudi na pašnih površinah in v konjskih ogradah. Vsakič znova se med lastniki konj in jahači takrat vnemajo diskusije, ali je to listje njihovim konjem varno za zauživanje.

Iz prehransko fiziološkega stališča je suho listje za zdravo žival  označeno kot neškodljivo, seveda le, če ne vsebuje tudi listja strupenih rastlin. V divjini se tudi prostoživeči konji v jesenskih obdobjih prehranjujejo z listjem in odpadlim sadjem.

Kljub temu pa velja, kot za skoraj vse stvari v življenju, tudi tukaj pravilo, da je strup odvisen od količine. Za razliko od sodobnih domačih konj imajo namreč divji ekvidi na prostosti na voljo velike pašne površine na katerih lahko brez težav najdejo številne alternative za prehranjevanje.


Domač konj običajno nima te sreče. Ko ne dobi zadosti sena in je lačen, lahko poje tudi velike količine odpadlega listja. Ob tem pa je seveda tudi način reje živali pomemben faktor. Dolgčas poveča radovednost predvsem pri mladih živalih in zmanjšuje naravno plahost pred nepoznanimi rastlinami in neužitnimi sadeži.    

Medtem ko so za vitalnega in prehransko primerno oskrbljenega konja majhne količine listja varne pa je potrebna pazljivost glede zaužitih količin listja pri konjih z metabolnimi boleznimi in tistih, ki so dovzetni za kolike.   

Glede vprašanje z odpadlim sadjem je situacija pogosto bolj kritična. Že majhne količine fermentiranega sadja na pašniku lahko sprožijo pojav prebavnih motenj.

Lešniki običajno ne predstavljajo podobnih težav, saj se jih zaradi trdih lupin konji izogibajo. Kljub temu pa ugotovitev ne velja za orehe, katerih še zelena lupina je mehkejša. Ta vsebuje taninske kisline, ki imajo neugoden vpliv na prebavila in lahko povzročijo diarejo. Včasih so te lupine še plesnive, kar lahko dodatno pomeni zastrupitev in posledične nevrološke krče.    

Konji posenej občutljivo reagirajo tudi na brinje, kar pomeni, da so že v majhnih količinal lahko zanje usodne.

V nasprotju je želod v majhnih količinah celo zdravilen za konje in je v zadnjem času celo že sestavina v industrijsko pripravljenih krmnih mešanicah zanje.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Virtualna Irska veterinarska konferenca - konji 2020

Virtualna Irska veterinarska konferenca - konji 2020

Irsko združenje veterinarjev za kopitarje vabijo k udeležbi na virtualnem kongresu, ki se bo odvijal 6. in 7. novembra 2020
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več