Obrazni skenerji za konje

(05.11.2013) Avtomatizirano krmljenje konj s pomočjo krmilnih postaj in odzivnikov si mnogi lastniki predstavljajo kot neprijetno zadevo.    

Kljub temu pa je za konja koristno, da dnevno prejme točno določeno količino krmil glede na svoje aktivnosti in uspešnost, tudi v primeru, ko se lastniki odločijo za čredno vzrejo. Trendi se namreč usmerjajo proti nastanjevanju konj v prosto prehodne hlevske prostore, ne le za ljubiteljske jahače temveč tudi za dresurne in profesionalne športne konje.

Vendar, da bi se ob tem uporabljali "odzivniki za govedo"? Sedaj je v hleve prišla še novejša različica programske opreme – s pomočjo posebnih kamer in računalniških programov so krmilne postaje že sposobne spoznati posameznega konja s skeniranjem njegovega obraza ter mu odmeriti krmo, brez da bi obstajala potreba po elektronskih "kravjih" odzivnikih okoli vratu.

V strokovni reviji za vzreditelje konj so predstavili poročilo o novih sistemih, kjer kamera posname obraz prihajajočega konja, programska oprema pa ga primerja z bazo podatkov, dokler ne najde odgovarjajočega ujemanja.

Slike so predhodno povezane s potrebnimi podatki za popolno zagotavljanje in preverjanje ujemanja posameznega konja. Sicer se sliši zelo enostavno, v ozadju pa zamisel potrebuje zelo dobro izdelan programski sistem, saj ni tako enostavno določiti tipičnih ločevalnih značilnosti na obrazu posameznega konja.

Obrazi konja se po izrisu posnetka prikažejo kot različno obarvani, z očmi ob straneh. Ob tem težavo predstavlja tudi pogosto spreminjanje obraznih lastnosti, na primer zaradi goste zimske dlake ali prask.

Tako lahko prihaja do določenega odstotka napačnih prepoznavanj, ki pa zaradi majhnih ponujenih krmnih količin ne predstavljajo pretirano velike težave. Prvi krmilni avtomati so bili predstavljeni v prvi polovici letošnjega leta.

Friederike Heidenhof, aid.de


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več