Preprečevanje okužb z MRSA v bolnišnicah za konje

(25.08.2014) Bakterije, ki so odporne na antibiotike predstavljajo zmeraj večjo nevarnost za ljudi in živali. Primer takšne bakterije je na meticilin odporen Staphylococcus aureus (MRSA - Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Okužbe konj z MRSA je težko zdraviti, saj proti bakteriji obstaja malo učinkovitih antibiotikov.

Z izboljšanjem higienskih razmer v živalskih bolnišnicah se lahko zatira tudi širjenje te odporne bakterije. Trditev je potrdila veterinarka Karin Bergström iz švedskega Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki je lansko leto zagovarjala tezo v sklopu svoje doktorske disertacije.

SLU Doktorska naloga nudi vpogled v razširjenost MRSA pri konjih in poudarja pomembnost ukrepov za preprečevanje infekcije tudi v bolnišnicah za konje. Ugotovitve lahko praktično uporabimo za merila preventive širjenja MRSA okužbe v konjskih klinikah.

„Program za nadziranje infekcij zahteva nenehno pregledovanje, usposabljanje in spremljanje stanja. Vodje bolnišnic morajo nuditi podporo z zagotavljanjem potrebnih sredstev ter s svojim aktivnim sodelovanjem v boju. Uvajanje preventive pred infekcijami in kontrolnih točk je samostojna odgovornost klinik za konje, saj MRSA ogroža tako varnost pacienta kot delovnega okolja,“ poudarja dr. Karin Bergström.

Poleti leta 2008 so v švedski bolnišnici diagnosticirali konje, inficirane z MRSA. Izbruh obolenja je bil odkrit delno tudi zaradi izvajanja doktorske študije. Poglavitno opažanje je bilo, da so se inficirane površinske rane, ki so bile prisotne pri večini konj, celile brez zdravljenja z antibiotiki. To dejstvo je vodilo do povečanega zanimanja za preventivo okužb z MRSA pri zdravstvenem varstvu konj.

Bakterija, ki se je pojavljala v omenjenem izbruhu je bila MRSA tip CC398. Ta tip bakterij se navadno povezuje s proizvodnimi živalmi, se pa pojavlja tudi pri konjih v evropskem prostoru.

Prvič je bakterija povzročila okužbe na Švedskem. Od skupno 9 konjev, ki so bili nadzorovani po dokazani infekciji, jih je 8 pokazalo negativne rezultate testiranja na prisotnost bakterij v roku dveh do sedmih mesecev. Nosnice so se izkazale kot najbolj zanesljivo mesto odvzema vzorca za iskanje MRSA.  

Sodelovanje bolnišnic z dokazanimi infekcijami, strokovnega programa higiene iz humane medicine in državnih oblasti je pripomoglo k razvoju programa za nadzor okužb z MRSA.

Vendar pa se okolje v bolnišnicah za konje precej razlikuje od humanih bolnic, kar predstavlja velik izziv in bodo za prilagajanje programov takšnemu okolju potrebne še dodatne študije. Na primer, razviti bi bilo potrebno površinske materiale, ki bi bili primerni za nastanitev konj, ob tem pa bi bili enostavni za dezinfekcijo.  

Vzorčenje okolja v okuženi konjski bolnišnici je pokazalo, da so prevalentna mesta za MRSA bila območja, dostopna izključno ljudem, kar pomeni, da se je najprej morala izboljšati higiena rok. Nadalje so bile bakterije dokazane na površinah, ki so zelo zahtevne za čiščenje.

Tako so krmilnike in napajalnike zamenjali za vedra, ki se jih je lahko razkuževalo. Opazovanja v treh zdravstvenih ustanovah za konje so pokazala, da je uporaba in rokovanje z zaščitnimi oblačili bila nekoliko manj primerna, predvsem navade glede pranja rok in uporabe zaščitnih rokavic. Vzrok je navadno bil v pomanjkanju znanja, intenzivnem delu in nepraktični ureditvi prostora.

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več