Lokacijo krmišča v konjskem hlevu izberite premišljeno

(14.07.2016) Še zmeraj so v večini konjskih hlevov krmišča za seno nameščena v višini glave. Ko so konji še bili v hlevih na privezih pa so ti bili zaradi pomanjkanja prostora navadno celo dvignjeni na višino.

Obe varianti danes veljata za zastareli, saj nista v skladu s smernicami za dobrobit živali. Bilo je namreč dokazano, da je za konja najbolj zdravo uživanje krme, če je ta čim bližje tlem.

Iz visoko nameščenih krmišč mora konj stiskati hrbet in iztegovati vrat. Nenaravna drža glave otežuje požiranje in pospešuje uleknjenost hrbta. Ob jemanju sena tudi izpada prah, ki draži dihala in oči in lahko v težjih primerih vodi do pojava kašlja in vnetja oči. 

Lokacijo krmišča v konjskem hlevu izberite premišljeno
Lokacijo krmišča v konjskem hlevu izberite premišljeno

Sodobne smernice za krmljenje konj se opirajo na ergonomske zahteve vzreje konj z obzirom na njihovo dobrobit. Ko lastniki ne želijo sena pustiti v boksih na tleh, saj to pomeni izgube zaradi onesnaženja in poteptanja v nastilju, obstajajo različne modernejše variante za pravilno krmljenje. Med najugodnejše alternative dvignjenim krmiščem štejejo mreže za seno.   

Te so dobavljive v oblikah krogel, kapljic ali vreč. Enostavno se pritrdijo na rešetke boksa. Novejše različice mrež so celo v trapezni obliki, da se lahko napnejo po dolžini stene v boksih ali se razpnejo v naravi med drevesoma.

Priporočljive so mreže z majhnimi luknjami, ki otežujejo krmljenje. Tako lahko konji zaužijejo le omejene količine sena. Neprestano uživanje krme v majhnih obrokih je pri konju občutno prijaznejše za prebavila. Prav tako majhne luknjice na mreži predstavljajo dolgoročno zaposlitev, kar je za živali pozitiven stranski učinek.

S strani varnosti je drobno mrežasta vreča prav tako prednost, saj bi v primeru velikih lukenj obstajala večja nevarnost za poškodbe, če se konj z nogami ujame v zanke. Enako se majhne luknje priporočajo z ekonomskega vidika, saj so izgube zaradi izpadanja sena tukaj zmanjšane.

Za vezane konje pa ni priporočena niti uporaba mrež z majhnimi luknjami. Nevarnost obešenja na mrežo s kopiti in podkvami je tukaj še zmeraj previsoka.

Dodatna možnost za pravilno krmljenje s senom je tudi v računalniško vodenih krmilnikih, ki se ponujajo v izvedbah za vhlevljene ali izpuščene pašne konje. Za to opcijo obstaja veliko različnih izvedb, nekatere so celo kot delna kombinacija z mrežami za seno.

Avtomatizirani sistemi za krmljenje so dobavljivi v izvedbah za sočasno krmljenje izpuščenih konj ali za posamezno vhljevljene živali. Njihova prednost je, da dnevno količino sena razdelijo na veliko manjših porcij, ki so razporejene čez ves dan.

V primeru sistemov za posamezne živali lahko lastniki programirajo tudi količino in čas krmljenja za vsakega posameznega konja v skupini.

Anke Klabunde, aid.de


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več