Krma brez glutena pomaga pri zmanjševanju vnetnih črevesnih obolenj konj

(02.09.2012) Pri nekaterih ljudeh s kronično prebavno insuficienco (Celiakija) povzroča zaužitje glutena pri odgovarjajoči preobčutljivosti številne težave kot so vnetja, napenjanje, občutek napihnjenosti in drisko.

Raziskovalci na Univerzi v Utrechtu na Nizozemskem so pričeli s prehranskim poskusom, ki kaže ugotovitve za možnost primerljive preobčutljivosti pri konjih, kjer naj bi k pojavu vnetnih bolezni prebavil (Inflammatory Small Bowel Disease, ISBD) prispevale pšenične beljakovine.

Konji z ISBD imajo moteno zmogljivost prebavljanja krme in absorbiranja hranilnih snovi iz nje.

Zdravstveno stanje takega konja je zaznamovano s slabo telesno konstitucijo, izgubljanjem telesne teže, majhnimi prirasti, pomanjkanjem apetita ter recidivirajočimi (ponavljajočimi) blagimi kolikami in driskami.

Kljub temu, da natančen vzrok za to obolenje ni poznan, bi lahko pomembno vlogo pri vnetju prebavil igrala preobčutljivost na gluten.

V študijo so bile vključene tri skupine konj. Prvo je sestavljalo dvanajst dresurnih konj, ki so vsi kazali tipične znake ISBD.

Druga skupina je vključevala 22 "kontrolnih živali", ki so dobivale krmo, bogato z glutenom. V tretji skupini je bila čreda 25 Šetlandskih ponijev, živečih na pašniku, ki so se prehranjevali le z naravno krmo. Vse konje so testirali na prisotnost treh protiteles, ki so pomembni pri diagnosticiranju celiakije človeka.

Rezultati prvih testiranj na protitelesa, ki so jih zabeležili pri skupini konj s potrjeno ISBD diagnozo, so bili v primerjavi z ostalima skupinama povišani. Dodatna protitelesa so kazala povišano raven pri tistih konjih, ki so se prehranjevali s krmo, škodljivo pri ISBD oziroma s krmo, bogato z glutenom.

Pri prostoživečih ponijih ni bilo potrjen nikakršen dvig količine protiteles. Ko so konju z ISBD za šest mesecev predpisali dieto brez glutena, se mu je znižala raven protiteles, izboljšalo se je njegovo splošno telesno stanje kot tudi funkcija tankega črevesa.

Rezultati študije kažejo na to, da bi lahko intoleranca na gluten pri konju povzročala obolevanje za ISBD ter da bi lahko odstranitev pšenice iz krme vodila v blaženje značilnih znakov bolezni.  

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več