Kaj potrebuje žrebe: kvalitetna krma – uspešna prihodnost

(05.11.2014) Pametni vzreditelji konj, ki si želijo zdravih in močnih konj za šport in prosti čas z dolgo življenjsko dobo, so pripravljeni investirati že v žrebeta. Uravnotežena in hranljiva krma že od začetka podpira rast in razvoj ter skrbi, da so že v mladostnem obdobju položeni temelji za zdravega konja.

Konji, ki niso namenjeni zakolu lahko dosegajo starosti nad 20 let, pogosto pa posamezniki z dobrim zdravstvenim stanjem presežejo celo 30 letnice. Za zdravo in dolgo življenje je izjemnega pomena mineralizacija kosti.

Bistvena težava vzrediteljev pa pogosto leži v razliki med visokimi vzrejnimi stroški in deloma nizkimi prodajnimi provizijami. Vsakega žrebeta namreč tudi ni mogoče prodati kot dragega zmagovalca, zaradi česar so zaslužki pri prodaji konj zelo nizki ali so vzreditelji na koncu celo v negativni bilanci.

Tako je za vzreditelja smiselno, da stroške krme zadržuje na minimalnih zneskih. Potrebna pa je velika pozornost, da ob tem ne prihaja do pomanjkanja hranilnih snovi v krmi, saj se te odražajo kasneje v zdravstvenih težavah pri odrasli živali, kar pa posledično ponovno prizadene vzrejno kmetijo.

Tudi v primerih, ko zaradi slabe krme že prodanega žrebeta lastniki opazijo posledične zdravstvene težave šele po petih do sedmih letih, se lahko o vzreditelju pričnejo širiti slabe govorice. Zato je za dolgotrajen in trden uspeh pomembno, da imajo mladi konji primerno prehrano.

Že vzrejnim kobilam je potrebno v času brejosti po 8 mesecih nuditi dodatno energijo in hranilne snovi. Po tem obdobju namreč zarodek prične z intenzivno rastjo in tako potrebuje kobila količinsko večji delež beljakovin v primerjavi z energijo.

V času sesanja se potrebe ponovno nekoliko spremenijo in v prehrani je največjega pomena kvaliteta beljakovin. Za žrebe je med drugim izjemno pomembno tudi razmerje kalija in fosforja v krmi. V primeru dalj časa trajajočega primanjkovanja kalcija se pojavijo napake pri razvoju skeleta in demineralizacija kosti.

Prehitra in preveč intenzivna rast prav tako s seboj prinaša tveganja: ko se telesna teža viša nesorazmerno z rastjo kosti, so te kmalu pretirano obremenjene. Okvirne priporočene količine krme so v teh primerih premalo natančne in tako bi morali vzreditelji izdelati individualne plane krmljenja glede na starost, težo, delo konja ter ostale lastnosti.

Friederike Heidenhof, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več