Kaj očesne gube povedo o občutkih konj

(26.06.2016) Oči konja so ogledalo njegove duše. Posebej izrazno pa kažejo svoje občutke z gubanjem vek nad očesi, katere so mnogim jahačem in lastnikom indikator za nelagodje, običajno interpretirane kot ‚zaskrbljene gube‘. Dokazov za to tezo pa do sedaj še ni bilo.  

Dobro počutje živali ni odvisno le od fizičnega zdravja, temveč tudi od čustvenega počutja. Takšna izjava je sedaj lahko izrečena tudi na podlagi meritev in opazovanj obnašanja in fiziologije. Skupina strokovnjakov iz Švice, Velike Britanije in ZDA se je namreč lotila novih raziskav obrazne mimike konj.

Gube nad očmi pri konjih pogosto opazimo. Glede števila in oblike pa so različne pri vsakem osebku. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezava med čustvenim stanjem konja in izraženostjo gub, torej njihovim številom in obliko.

V sklopu raziskave so skupno 16 konjev izpostavili pozitivnim (božanje, priboljški) in negativnim (nevoščljivost za krmo, šumenje plastične vrečke) situacijam.

Vsak test je trajal 60 sekund, temu je sledila enako dolga pavza. Med tem časom so fotografirali oči konj, ki so sodelovali v poskusu. Fotografije so ovrednotili na podlagi ocenjevalne skale iz 6 parametrov: splošni vtis, število in izrazitost gub, oblika vek, vidnost beločnice in kot med navidezno premico premera očesnega zrkla in nadočesne gube.  

Predvsem dva od teh parametrov, kot in beločnica, sta se v skladu s čustvenim odzivom spreminjala skladno s postavljeno hipotezo. Pozitivno počutje je vodilo do manjših, negativno do večjih vrednosti.

Na ostale ocenjevane parametre spreminjanje situacij ni sistematično vplivalo. Dodatne raziskave bodo še potrebne, preden bodo trenutni rezultati tudi praktično omogočali ocenjevanje čustvenega dobrega počutja konj.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več