Kaj očesne gube povedo o občutkih konj

(26.06.2016) Oči konja so ogledalo njegove duše. Posebej izrazno pa kažejo svoje občutke z gubanjem vek nad očesi, katere so mnogim jahačem in lastnikom indikator za nelagodje, običajno interpretirane kot ‚zaskrbljene gube‘. Dokazov za to tezo pa do sedaj še ni bilo.  

Dobro počutje živali ni odvisno le od fizičnega zdravja, temveč tudi od čustvenega počutja. Takšna izjava je sedaj lahko izrečena tudi na podlagi meritev in opazovanj obnašanja in fiziologije. Skupina strokovnjakov iz Švice, Velike Britanije in ZDA se je namreč lotila novih raziskav obrazne mimike konj.

Gube nad očmi pri konjih pogosto opazimo. Glede števila in oblike pa so različne pri vsakem osebku. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezava med čustvenim stanjem konja in izraženostjo gub, torej njihovim številom in obliko.

V sklopu raziskave so skupno 16 konjev izpostavili pozitivnim (božanje, priboljški) in negativnim (nevoščljivost za krmo, šumenje plastične vrečke) situacijam.

Vsak test je trajal 60 sekund, temu je sledila enako dolga pavza. Med tem časom so fotografirali oči konj, ki so sodelovali v poskusu. Fotografije so ovrednotili na podlagi ocenjevalne skale iz 6 parametrov: splošni vtis, število in izrazitost gub, oblika vek, vidnost beločnice in kot med navidezno premico premera očesnega zrkla in nadočesne gube.  

Predvsem dva od teh parametrov, kot in beločnica, sta se v skladu s čustvenim odzivom spreminjala skladno s postavljeno hipotezo. Pozitivno počutje je vodilo do manjših, negativno do večjih vrednosti.

Na ostale ocenjevane parametre spreminjanje situacij ni sistematično vplivalo. Dodatne raziskave bodo še potrebne, preden bodo trenutni rezultati tudi praktično omogočali ocenjevanje čustvenega dobrega počutja konj.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več

 Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

V naravnem okolju divji konji porabijo veliko časa za prehranjevanje – do 18 ur dnevno so zaposleni z žvečenjem raznovrstnega rastlinja
preberi več

Odpadlo listje je v zmernih količinah varno za konja

Odpadlo listje je v zmernih količinah varno za konja

V jesenskih mesecih z dreves, grmičevja in ostalih listnatih rastlih odpade veliko suhega listja, ki se v večjih količinah nabira po tleh, tudi na pašnih površinah in v konjskih ogradah
preberi več

NAVIDEZNA ZBRANOST; Vir slike: Jean/Flickr CC BY 2.0

NAVIDEZNA ZBRANOST

V prejšnjem prispevku smo si pogledali, kako deluje mehanizem prenosa teže na zadnje noge. Da lahko konj težo prenese na zadnje noge in tako razbremeni sprednje, mora nekoliko spremeniti položaj hrbtenice in s tem svojo držo
preberi več