Jesenske pršice so velika nadloga pašnim živalim

(09.10.2014) Kmalu po padcu zunanjih temperatur se prične čas aktivnosti jesenskih pršic. Žuželke, ki spadajo med pajkovce so najaktivnejše v času poznega poletja in jeseni ter so najbolj nadležne na pašnikih in gozdnih obrobjih v bližini voda.

Travne pršice imajo najraje nizko rastje ter se zadržujejo na travnih bilkah in drugih zelenih rastlinah blizu tal. V letnem času, ko se temperature tal spustijo pod 16°C, se ličinke povzpnejo po travah ter tako kot paraziti čakajo primernega gostitelja, žival ali človeka.

konji na pašniku
konji na pašniku
Ličinke se pretežno prehranjujejo s celično tekočino in limfo površinskih plasti kože, redko pa tudi s krvjo. Klinična slika infestacije z jesenskimi pršicami se na primer pri konju kaže kot brezdlačna mesta na glavi, nogah in po hrbtu, predvsem na podsedelnem delu. Koža je pordela, pojavljajo se tudi pustule in kruste, sočasno z močnim srbežem in izpadanjem dlake.

Pri izjemno masivnih okužbah s pršicami lahko pri rejni živini prihaja celo do krčev in napadov, podobnim epilepsiji. Slina ličink je tudi možen povzročitelj alergijskih reakcij, posledice stalnega vnetja pa so lahko tudi perzistentne kožne zatrdline in brazgotine, ki težave povzročajo predvsem na sklepih nog.

Ličinke imajo šest okončin ter so okrogle in svetlo rumene do opečnato rdeče obarvane. Kot majhne pike v velikosti 0,2 do 0,3 mm se naselijo na koži. Za prepoznavanje infestacije včasih koristi, da pacientu na kožo položimo bel papir, kjer se bodo ličinke zbrale ter se nam tako prikazale.

Kot preventiva se priporočajo redni kontrolni pregledi kože. V primeru, da so škodljivci odkriti v začetni fazi se jih namreč enostavno odstrani z uporabo ostre žlice ali britvice. Ob tem pomaga tudi temeljito čiščenje z milnico in izpiranje z večjimi količinami čiste vode.

Za zdravljenje nastalih lezij je najbolje uporabiti jodove tinkture ali cinkova mazila. Kot podporna terapija se priporoča še dodajanje prehranskih mineralnih dopolnil z vsebnostjo cinka, bakra in selena, lahko pa se poslužujete tudi homeopatske terapije za povečevanje odpornosti imunskega sistema. V posebej hudih primerih mora žival obvezno pregledati veterinar.

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več