Javor na konjskem pašniku je lahko povzročitelj sezonsko pogojenih miopatij

(25.10.2013) Za mnoge lastnike konj se s prihodom jeseni zaključi pašna sezona njihovih konj. Nekateri pa lahko svojim živalim kljub temu omogočajo redne obiske pašnika vse do zimskih dni. Načeloma proti takšni praksi tudi ni pomembnejših argumentov.   

V tem primeru pa je pomembno, da lastniki ne preverjajo le stanja samega pašnika, temveč tudi okolna drevesa, predvsem pozorni morajo biti na javor. Rezultati aktualne študije so namreč pokazali, da so semena teh dreves vzrok atipične miopatije, ki se skoraj zmeraj konča s poginom živali. Pojavlja se izključno pri pašnih konjih.

Javor na konjskem pašniku je lahko povzročitelj sezonsko pogojenih miopatij Konji, ki so oboleli za atipično miopatijo v začetku kažejo znake kot je trda hoja, motnje v koordinaciji, pohitreno dihanje in temen urin.

V kasnejšem stadiju poteka bolezni konji popolnoma obležijo. Tri raziskave iz Amerike in Belgije so pokazale, da se v krvi in urinu obolelih konj nahaja hipoglicin A.

Omenjen toksin vsebujejo semena javorja. Deluje tako, da prepreči presnovo maščob v mišičnih vaknih.

Tako so mišice za stabilizacijo telesa pa tudi za omogočanje dihanja in delovanja srca zmeraj močjene omejene pri svoji funkciji.

Odmerek, ki ga konj brez težav še tolerira je ocenjen na najmanj 26 in največ 373 mg/kg/dan. Tej dozi odgovanja zaužitje od 165 do 8.000 semen. Ker je na posameznem drevesu je običajno okoli 500.000 semen, lahko hitro pride do povišanja koncentracij hipoglicina A ter posledične zastrupitve konja.

Običajno konji je pojedo javorjevih semen. V primeru, ko je pašnik le še slabo poraščen ter je dostop do druge krme zmanjšan pa se njihova selektivnost pri paši zmanjša.

Za zmanjšanje možnosti zastrupitve je priporočljivo, da lastnik konjem na pašniku nudi seno kot dodaten prehranski vir ter jim omogoči dostop do mineralnih snovi in po potrebi tudi dodaja močna krmila.

Znanstveniki, ki so izvajali epidemiološko študijo svetujejo tudi omejitev časa na pašniku v jeseni in izredno sušnih obdobjih na 6 ur dnevno. Lastniki morajo biti tudi pozorni na pojav tipičnih znakov, ki bi lahko kazali na sezonsko pogojeno miopatijo ter takoj ob sumu na klinične znake kontaktirati svojega veterinarja.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več