Hoof Explorer  - 3D model konjskega kopita tudi za mobilne naprave

(18.10.2016) Hoof Explorer je detajlno izdelan tridimenzionalni računalniški model tkivnih plasti konjskega kopita. Pred kratkim je bila izdana tudi verzija za uporabo na napravi iPad.

Interaktivni računalniški program za natančno predstavo kopita in učni pripomoček kovačev, veterinarjev in ljubiteljev konj sta s svojo delovno skupino Veterinarskega anatomskega inštituta Univerze v Leipzigu in v sodelovanju s podjetjem Effigos AG razvila dr. Jenny Hagen in prof.dr. Christoph Mülling.  


Hoof Explorer na tabličnem računalniku iPad
 

Že leta 2014 je programska oprema bila odlikovana kot inovacija v veterinarski medicini. Hoof Explorer je kot osnovna verzija dostopna za brezplačno uporabo vsakomur ter je po izjavah proizvajalca najbolj natančen 3D model anatomskih plasti konjskega kopita.

V letu 2015 je bilo razvito dodatno posebno orodje za uporabo na računalniški verziji Hoof Explorerja in bo v prihodnje uporabno tudi na mobilnih napravah. Omenjeno orodje omogoča vpogled v biomehanske učinke različnih vrst ortopedskih podkev. Tako je med drugim tudi nazorno prikazano, katere vezi in kite spodnjega dela konjske noge so s podkovanjem razbremenjene in kakšni stranski učinki ob tem nastanejo.

Strokovna podlaga za omenjeno orodje je raziskava, ki so jo prav tako izvajali na inštitutu.

Obolenja kopit lastnikom konj pogosto predstavljajo veliko težavo. Hoof Explorer, ki se bo redno posodabljal in razvijal naprej, lahko tako pripomore k boljšemu razumevanju teh obolenj, njihovemu raziskovanju ter boljši komunikaciji, ki lahko vodi do novih spoznanj.

Je odličen pripomoček za osvežitev anatomskih osnov in pridobivanje novih znanj. Tridimenzionalni model ob tem omogoča virtualno sekcijo in gradi mostove v komunikaciji med kovačem, veterinarjem in lastnikom živali.  

www.hoofexplorer.comSorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več