Hlevski konji pod stresom in vprašanja glede skupinske nastanitve

(28.10.2015) Konji so čredne živali. Prav tako kot divji konji, so radi v družbi svojih vrstnikov tudi udomačeni predstavniki. V primeru ločenosti od svoje skupine se pogosto vedejo nestrpno in so razburjeni.

Kljub temu pa večina domačih konj živi v enojnih boksih, ki delno ali popolnoma omejujejo možnosti za socialne interakcije.

Tako se vsaj glasijo rezultati britanske študije, v kateri so strokovnjaki preiskovali različne nastanitvene pogoje domačih konj in njihov vpliv na obnašanje ter psihološke reakcije živali. Za namen raziskave so na Univerzi Nottingham Trent ustvarili in preiskovali 16 konj, razdeljenih v štiri skupine.


Vsaka od teh je bila nastanjena drugače: prvi štirje konji so bili vhlevljeni popolnoma ločeno in izolirano drug od drugega, naslednji štirje so bili v posameznih boksih, vendar so lahko slišali in videli druge predstavnike skupine (delni kontakt).

Tretja testna skupina je bila nastanjena v parih, kjer sta imela popolnoma prost medsebojen stik, v zadnji skupini konj pa je bil stik med njimi popolnoma poljuben in so imeli omogočeno neomejeno vzpostavljanje socialnih stikov.

Vsi konji so v določenih pogojih bivali 5 dni, nato so imeli dva dni prostega izhoda na pašnik ter nato bili vhlevljene v drugo od možnih nastanitvenih situacij. Pri vsakem testnem intervalu je bilo obnašanje živali skrbno opazovano in dokumentirano z uporabo kamer.

Sočasno s potekom raziskave so znanstveniki sproti določali količine v obščitnični žlezi nastajajočega hormona kortikosterona iz blata ter na tak način ugotavljali stresne reakcije konj. Prav tako so z uporabo toplotne fotografije spremljali dodaten stresni marker, temperaturo očesne površine.

Rezultati študije niso prav presenetljivi: ločeno nastanjeni konji so bili občutno težje obvladljivi, medtem ko so njihovi vrstniki med nastanitvijo v majhnih skupinah kazali naravne reakcije, podobne prostoživečim divjim konjem.

Posamezno nastanjeni konji so imeli tudi višje ravni kortikosterona, v primerjavi z drugimi poskusnimi skupinami pa so imeli konji v eni skupini občutno nižje temperature, merjene na površini očes.

Vsi rezultati tako kažejo na dejstvo, da izolacija v hlevu in preprečevanje kontakta z vrstniki pri konjih povzroča stresno situacijo. Le v skupinski obliki nastanitve lahko te živali živijo na njim naraven način ter se tako počutijo bolje in negujejo medsebojne odnose med člani črede.


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več