Dušikova gnojila tudi proti ličinkam parazitov

(11.10.2012) Ne le, da se s smiselno doziranim gnojenjem površin poveča preskrba z minerali, sočasno se lahko tudi vpliva na prenos črevesnih zajedalcev.

Konji na pašniku
Konji na pašniku
Pašniki predstavljajo za mnoge konje najpomembnejši vir krme skozi večji del leta. S pašnjo pokrijejo prehranske potrebe po energiji in beljakovinah, prav tako pa dobijo konji na ta način v telo tudi življenjsko pomembne minerale in mikroelemente. Ta preskrba seveda deluje le v primeru, da so tudi rastline zadostno preskrbljene z vsemi potrebnimi minerali. Zaradi tega je uravnoteženo gnojenje pašnikov za konje posebej pomembno.

Za določanje osnovnih potreb pašnikov po fosforju, kaliju, magneziju in apnu je priporočljivo, da se najmanj vsaka tri leta pregleda vzorec tal. Z rezultati analize se pridobijo smernice za gnojenje in dodajanje omenjenih hranil v priernih razmerjih.

Izmed dušičnih gnojil se je za gnojenje konjskih pašnikov kot najprimernejši izkazal apneni dušik, saj deluje počasi in enakomerno. Z njim se predvsem podpira rast listnatih nizkih trav, ki zagotavljajo gost in odporen travnik ter na ta način omogočajo bolj čvrsto podlago za hojo živali.

Visoka vsebnost aktivnega apna povzroča kosmičenje glinenih delcev v površinski plasti tal ter tako omogoča manjšo zbitost podlage in boljše prehajanje deževnice v spodnje sloje. Zaradi tega se podlaga po deževju hitro osuši in ponovno postane lažje prehodna.

Že od ekdaj se apneni dušik koristno uporablja na konjskih pašnikih, vendar predvsem zaradi stranskega, proti parazitarnega učinka. V kratkem reaktivnem času, ko se nahaja na površini pašnika, uniči številne ličinke črevesnih zajedalcev, ki so zmeraj prisotne na pašnikih ter bi brez težav preživele tudi hujše zime.

Ne le na teh, vendar pa predvsem na konjskih pašnikih, kjer se blato živali navadno ne pobira ampak se ga porazeli po površini, se priporoča uporaba apnenega dušika za gnojenje. Idealni letni čas za posutje pašnika je v zgodnji pomladi, v času cvetenja forzicije (marec in april). Uporabljajo se količine med 300 in 400 kg gnojila porazdeljenega po hektarju osušene trave. V tem letnem času se prebujajo in postajajo aktivne tudi ličinke, ki so zaradi tega še posebej občutljive na delovanje apnenega dušika.

Do ponovnega prigona živali je zaradi varnosti potrebno počakati tri do štiri tedne, po tem času se na površini ne smejo več videti ostanki gnojila.

Anke Klabunde, aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več