Čemu je pomembno nameniti pozornost pri izbiri sena za konje?

(22.04.2016) Zaradi posebnosti prebavnega sistema konj je potrebno pri izbiri krme pozornost nameniti tudi zadostni preskrbi s kvalitetnim senom, ki vsebuje listne delce.  

Seno je za konje najpomembnejše hranilo. Primanjkovanju lahko kmalu vodi do raznih obolenj ali zmanjšanju zmogljivosti za delo. Pogosto se kot posledica motenj v prebavnem traktu pri jahalnih konjih pojavijo tudi težave s hrbtom.

Kvalitetno seno cenovno ni najugodnejše, kljub temu pa se za lastnika konj investicija nedvomno izplača, saj je morebitno zdravljenje običajno še dražje. Kvalitetno seno je običajno manj prašno, kar pa je seveda odvisno od vremenskih razmer ob košnji. V primeru visoke vlage med košnjo tako kasneje seno lahko napadejo plesni.

Tudi termin košnje igra pri kvaliteti sena veliko vlogo. Čim hitreje bo trava košena, tem bolj bo bogata s proteini in revna z vlakninami ter obratno. Optimalen trenutek je ob tem pogojen tudi z gnojenjem, ki vpliva na višino rasti trave in s tem posledično na vsebnost surovih vlaknin. Včasih so za krmljenje delovnih živali uporabljali travo, pokošeno takoj po cvetenju.

Za prehrano športnih konj v današnjem času je potrebno vzeti v obzir dejstvo, da je pozno košeno seno sicer revno s proteini, ob tem pa tudi energetsko revno, ob tem pa so surove vlaknine težje prebavljive, zaradi česar je omejena vezava in zadrževanje tekočin v debelem črevesu, kar lahko vodi do vodenega iztrebljanja.  

Negnojene površine obrodijo tudi po cvetenju mehko seno z več listnatimi deli. Tako lahko zaključimo, da bolj kot so površine gnojene, hitreje je potrebno kositi za pridobitev kvalitetnega sena.

Lastniki konj lahko ob nakupu kvaliteto sena tudi sami enostavno testirajo: če seno ob stisku v pesti že takoj neprijetno zbada na otip, prav tako ni idealno kot krma za konja.

Dobro seno je zelenkaste barve ter vsebuje velik delež lističev in zelenja ter ima značilen prijeten vonj. Včasih seveda v času nakupa ni najenostavneje za zmerno ceno dobiti kvalitetnega sena, v teh primerih pa se je vseeno nujno izogibati očitno plesnivega, vlažnega ali zatohlega sena, ki v nobenem primeru ne sme biti postlano v konjskem boksu.

Friederike Heidenhof, www.aid.de

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več