Borelioza pri konju

(07.09.2012) Bakterije, ki so povzročitelji borelioze, lahko pri gostitelju povzročajo spremembe na različnih organih. V tem primeru lahko govorino o multisistemski infekciji, ki se kaže z različnimi bolezenskimi simptomi.

Dalj časa je konj okužen, slabše je praviloma njegovo zdravstveno stanje. Zaradi tega je pomembna tako hitra diagnostika okužbe kot tudi takojšnje in pravilno zdravljenje v začetnih stadijih.

Borelioza je navadno zelo redko ugotovljena in tako začetni stadiji okužbe minejo neopaženi. Od trenutka prenosa barkterije preko klopa do prvih opaznih kliničnih znakov borelioze lahko tako preteče več let.

Nato se pojavijo različni simptomi pri konju, od akutnih kožnih lezij do težkih revmatoloških, nevroloških ali kardialnih obolenj, ki se kažejo posamezno ali v različnih kombinacijah. Ob motnjah pri hoji zaradi napetosti mišic, intermitentnih šepanjih in očitnih bolečinah se lahko razvijejo tudi laminitisi, kolike ali „headshaking“ sindrom.

Okužba pa se ne kaže le z motnjami gibanja, temveč tudi s spremembami v obnašanju. Konji postanejo letargijčni,  agresivni ali razvijejo pretirane reakcije na zunanje dražljaje. Zaradi vseh možnih oblik, s katerimi se kaže bolezen je priporočljivo, da se pomisli tudi na okužbo z Borrelio v vseh primerih, ko se konji ne odzivajo na terapijo ali imajo ponavljajoče splošne bolezenske znake.

Zdravilo izbora so še zmeraj antibiotiki. Zdravljenje je navadno dolgotrajno in ga je treba dosledno izvajati. Povzročitelj se namreč v telesu nahaja v dveh različnih razvojnih oblikah, na terapijo pa je občutljiva le aktivna oblika.

Ko se okužba ne odkrije in posledično tudi ne zdravi kmalu po ugrizu klopa, se bakterije vgnezdijo v manj prekrvavljenih področjih telesa ter preidejo v tako imenovano fazo mirovanja.

V tej obliki jih težko uničimo z uporabo antibiotikov. Zaradi te lastnosti Borrelie je mnogo konj navidez ozdravljenih in brez klinčnih znakov, vendar imajo v svojem telesu še zmeraj povzročitelja.

Kot najpomembnejša oblika preventive se je izkazalo dnevno pregledovanje dlake in takojšnje odstranevanje klopov, saj lahko ti povzročitelja prenesejo v telo šele v 12 urah po ugrizu. V obdobju od marca do oktobra je tako imenovana sezona klopov, posebej agresivni pa so od konca maja do začetka junija ter konec avgusta.

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več