Bareback riding: ježa neosedlanega konja je lahko tudi škodljiva

(11.01.2013) Lastniki konj in njihovi jahači zmeraj znova debatirajo o nepravilno prilegajočih se sedlih ter posledičnih negativnih posledicah za konja. Tako pogosto slišimo, da se iz teh razlogov priporoča ježa brez sedla („bareback riding“).

Rezultati študije Univerze Michigan State nakazujejo na dejstvo, da omenjena ježa ni nujno boljša alternativa.

Za raziskavo je bilo sedem konj jahanih tako s sedlom kot brez. Seveda so uporabljena sedla bila preverjeno primerna za individualne konje. Pod sedla so podložili posebna pregrinjala, ki so bila opremljena s senzorji za merjenje pritiska na konjev hrbet, ki se pojavlja med jezdenjem.

Enaka pregrinjala so konjem ogrnili čez hrbet tudi, ko so bili jahani brez uporabe sedla. Isti jahač je svojega konja jahal v hodu in kasu v obeh primerih, torej s sedlom in brez. Ob tem je analizator zbiral podatke o jakosti in točkovnosti pritiska na hrbet živali. Nato je za vsakega konja z uporabo barvnega kodiranja oblikoval optični prikaz delovanja jezdeca na konjski hrbet.

Slika konjevega hrbta, ki je bil obremenjen le s težo svojega jahača je kazala majhne predele s tako visokim pritiskom, da se lahko z zanesljivostjo smatra, da je konj že čutil bolečino in utrpel poškodbe hrbtnih mišičnih vlaken. Ta pritisk je bil še posebej intenziven v trenutkih, ko so se sednične kosti jahača dotikale konjevega hrbta.

Barvno kodirani posnetki ježe s sedlom so pokazali, da so se sile pritiska in jakosti razporedile na večjo površino. Tako so se točkovni učinki zaradi jahačeve teže porazdelili in močno zmanjšali ter posledično imeli manj negativen učinek na konja.

Kljub temu se navdušenci nad jahanjem neosedlanih konj temu ne rabijo popolnoma odpovedati. Vodja opravljene študije, Hilary Clayton, veterinarka in strokovnjakinja za biomehaniko, priporoča zmerno jahanje konja brez uporabe sedla. Konju so namreč nevarne predvsem izredno pogoste in dolgotrajne ježe brez sedla, še posebej, če trajajo več zaporednih dni. Za jahače z večjo telesno maso se vseeno priporoča, da se za zdravje konja ježi brez sedla odpovejo.  

V raziskavi ni bil upoštevan in preverjen učinek tako imenovanih "Bareback Pads" blazin, ki tako konju kot jahaču nudijo določeno zaščito in omehčajo pritiske. Zaradi majhne testne skupine le sedmih konj, raziskovalci tudi niso mogli priti do dodatnih ugotovitev glede vpliva pasme živali, njene konstitucije, kondicije konja in jahača ter jahačevih jahalnih spretnosti.

Vir:

Forces and pressures on the horse's back during bareback riding.
H M Clayton, B Belock, M Lavagnino, L J Kaiser
McPhail Equine Performance Center, Department of Large Animal Clinical Sciences, D202 Veterinary Medical Center, Michigan State University, East Lansing, MI 48824, USA.
The Veterinary Journal 07/2012; DOI:10.1016/j.tvjl.2012.06.002


Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več