Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

(21.05.2019) Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!

Klinična slika in anamneza

Lastniki so na pregled pripeljali 12 letnega anglo-arabskega kastrata, kateremu so se pred približno dvema tednoma pričele pojavljati mnoge kožne lezije po nosu, levi sprednji nogi ter obeh zadnjih nogah in roženih petah.

Koža je bila rožnata in vneta z očitno oblikovanimi debelimi krastami. Prehodno zdravljenje je vključevalo uporabo protibakterijskega mazila (srebrov sulfadiazin), ki pa ni pomagalo pri reševanju težave.

Konj je že zadnja dva meseca trpel zaradi srbeža po grivi in repu, kar se je pripisovalo poletnemu ekcemu.

Opravljen je bil ultrazvočni pregled abdomna, kjer so bila vidna občutno povečana jetra z zaobljenimi robovi ter posamezni dilatirani žolčevodi (slika 1).


Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.

Krvna slika ni pokazala posebnosti. Rezultati biokemijskih preiskav so vidni v tabeli 1. 


Tabelle 1: Tabela 1: Rezultati biokemijskih preiskav, pridobljeni z uporabo analizatorja Olympus AU400 (Olympus Amerika Inc, Melville, NY, USA)

Kako bi interpretirali dobljene rezultate?

Kakšna je najbolj verjetna diagnoza?


Rešitev: Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Objavljamo rešitev skrivnostnega kliničnega primera o  anglo-arabski karstratu s kožnimi spremembami. Ali je taka bila tudi vaša diagnoza?

Interpretacija

Ultrazvočna preiskava in rezultati klinične biokemije so kazali na najverjetnejše primarno obolenje jeter, zaradi česar je bil odvzet biopsat jeter.

Histološka preiskava je pokazala zmerni periportalni limfocitarni hepatitis, zmerno portalno fibrozo ter multifokalno megalocitozo (slika 2 in 3)


Slika 2: Histološki preparat jeter konja, zastrupljenega s Šentjakobovim grintom. Portalna področja kažejo zmerno limfocitarno in neutrofilno infiltracijo ter zmerne depozite vezivnega tkiva (H&E, 100x povečava).


Slika 3 A in B: Histološki preparat jeter konja, zastrupljenega s Šentjakobovim grintom. Jetrne celice so deloma povečane z občasnimi dvojno in več jedrnimi celicami (H&E, 1000x povečava).


Sorodni članki

Virtualna Irska veterinarska konferenca - konji 2020

Virtualna Irska veterinarska konferenca - konji 2020

Irsko združenje veterinarjev za kopitarje vabijo k udeležbi na virtualnem kongresu, ki se bo odvijal 6. in 7. novembra 2020
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Slika 1: neobičanja drža; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več

 Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

Talna krma je pomembna za zdravje konjevih zob

V naravnem okolju divji konji porabijo veliko časa za prehranjevanje – do 18 ur dnevno so zaposleni z žvečenjem raznovrstnega rastlinja
preberi več