Ambrozija se širi po srednji Evropi

(22.10.2015) Ambrozija se uvršča med rastline z najbolj alergenim cvetnim prahom. Vrsta je bila prinešena iz Severne Amerike in se je v zadnjih desetletjih močno razširila tudi po srednji Evropi.  

Mednarodna raziskovalna ekipa, ki jo je vodil Franz Essl z Oddelka za botaniko in biodiverziteto Univerze na Dunaju, je v nedavni raziskavi ugotovila, da se omenjena rastlina zaradi njej ugodnih klimatskih sprememb izjemno širi ter posledično povzroča hujše obremenitve okolja z alergenim cvetnim prahom.


Cvetoča ambrozija
Predvideno je, da se bo poraščenost z ambrozijo do leta 2050 celo početverila.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v pretekli izdaji strokovne revije „Nature Climate Change“.

Prenos rastlin in živali med kontinenti je nenamerna posledica globalizacije. Nekatere od teh neavtohtonih vrst pa na novih območjih povzročajo tudi težave, v primeru ambrozije so te že močno napredovale.

Omenjena vrsta se je po Evropi v zadnjih letih že močno razrasla, naseljuje se na polja in sočasno povzroča izgube v poljedelstvu. Še hujša posledica razrasti pa izvira iz njenega visoko alergenega cvetnega prahu, ki v poletnih mesecih alergikom povzroča hujše zdravstvene težave, ki lahko vodijo do astme.  

Ambrozija je zmagovalec boja z globalizacijo in klimatskimi spremembami

Mednarodna ekipa raziskovalcev pod vodstvom Univerze na Dunaju je predvidela razširjanje ambrozije po Evropi z obzirom na predvidene klimatske spremembe do leta 2050. Ugotovitve kažejo, da se bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije do sredine 21. stoletja početverila.

Glavni vzroki zanjo so klimatske spremembe in do sedaj še nedokončano naseljevanje zanjo primernih habitatov, pojasnjujejo strokovnjaki in poudarjajo, da se bo amrozija zaradi toplejšega podnebja selila tudi v višje ležeče pokrajine, kjer ji je do sedaj bilo še prehladno.

Zajezitev nadaljnega razrasta je še mogoča

Rezultati raziskave poudarjajo potrebo za pravočasen boj proti težavnim vrstam. Od januarja 2015 je v veljavo stopila uredba EU, katere cilj je zaustavljanje nadaljne širitve vnesenih neavtohtonih vrst z ostrim zatiranjem in karantenskimi ukrepi. V primeru razrasta ambrozije  so potrebni ukrepi že znani in vključujejo preprečevanje uvoza ambrozije z zemljo in drugimi semeni ter zatiranje obstoječih nasadov pred zrelostjo cvetnega prahu v poletnem času.  

Raziskavo v celoti lahko preberete v reviji „Nature Climate Change“:

Hamaoui-Laguel L. et al. (2015): Effects of climate change and seed dispersal on airborne ragweed pollen loads in Europe. In: Nature Climate Change.

DOI: 10.1038/NCLIMATE2652

Sorodni članki

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču  kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več

Laboklin; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: konj z bolečim abdomnom

30 letni toplokrvni konj je bil napoten na kliniko za velike živali zaradi akutnega abdomna – kakšne do vaše najpomembnejše diferencialne diagnoze?
preberi več

Vzorci urina, zbrani v času hospitalizacije (dan 0, 1, 3, 5 in 8). Dobro je vidno postopno razbarvanje rdeče rjavega pigmenta vse do običajne obarvanosti urina. ; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Kakšna je vaša interpretacija hematoloških rezultatov?
preberi več

Slika 1. Slika abdominalnega ultrazvočnega pregleda: povečana jetra z zaobljenimi robovi in dilatiranimi žolčevodi.; Vir slike: LABOKLIN

Anglo-arabski karstrat s kožnimi spremembami

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer za mesec februar 2019, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju; Vir slike: LABOKLIN

Obolenje pri čistokrvnem španskem konju

Laboklin vam predstavlja nov skrivnostni klinični primer, kjer ste vabljeni k ugibanju in postavljanju diagnoze!
preberi več

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Profesionalna nadomestna mati za osirotela žrebeta

Ko kobila svoje naloge matere ne zmore več izpolnjevati ali žrebiček postane sirota je takšna situacija urgentna za mnoge rejce. Pogosto poskušajo uporabiti drugo kobilo za namen nadomestne matere
preberi več