Distocija pri kači vrste Boa constrictor

(12.02.2013) Na kliniko za male živali v severnoavstrijskem mestu Alkoven so lastniki julija 2005 prinesli odraslo kačo vrste Boa constrictor (slika 1) zaradi  pojava čvrste tvorbe v bližini kloake, ki so jo opazili kmalu po porodu.

Ker se kačino stanje po 4 tednih ni nič spremenilo, so se odločili za obisk klinike. Ob splošnem kliničnem pregledu je bila žival v dobrem splošnem stanju. Tehtala je 1,49 kg in je bila normalno odzivna ter se obnašala primerno svoji vrsti. Tudi klinični pregled sluznice ustne votline ni pokazal posebnosti.


slika 1: Boa constrictor

Očitna sprememba, neboleča čvrsta tvorba velikosti kokošjega jajca, se je nahajala okoli 10 cm kranialno od kloake. Predvideno povezavo s predhodnim porodom so potrdili s pomočjo radiologije.

Izboklina je na rentgenski sliki bila vidna kot močnejša senca mase, kranialno od te pa so bile razločno vidne kosti hrbtenice še nerojenega mladiča (slika 2). Na podlagi rentgenske slike in dobrega splošnega stanja živali smo se odločili za operativni poseg.


slika 2: rentgenski posnetek pacientke

Kačo smo na poseg pripravili z začetnim dajanjem Marbofloxacina (Marbocyl ®) v odmerku 10 mg/kg in subkutano aplikacijo 0,9% raztopine NaCl. Za sedacijo smo uporabili Ketamin (Narketan ®10%) v odmerku 20 mg/kg. 


slika 3: kača po intubiranju

Po 10 minutah smo opazili očitno mirneje stanje živali. Za poglobitev narkoze smo kači pred posegom preko inhalacijskega maske dovajali mešanico izoflurana in kisika.

Tako smo dosegli dovolj globoko anestezijo z izgubo refleksnih gibov ter v takšnem stanju žival še intubirali (slika 3). Anestezijo smo vzdrževali z mešanico izoflurana in kisika.


slika 4: kožni rez

Po preparaciji kože in odprtju trebušne votline nad klinično vidno in rentgensko potrjeno maso, smo lahko videli rjavo in čvrsto maso (slika 4). Odstranili smo jo lahko brez posebnih težav.

Nato smo zašili predel uterusa s počasi resorptivnim šivalnim materialom debeline 5/0. Kranialno od odstranjene mase smo poiskali še telo mladiča kače. Tudi tega smo lahko v celoti odstranili (slika 5). 


slika 5: odstranjevanje nastale mase

Po temeljitem izpiranju trebušne votline s sterilno fiziološko raztopino smo rano, tako kot tudi kožo, zašili z uporabo monofilamentne neresorptivne niti debeline 3/0.

Ves čas operacije smo kačo segrevali z grelnimi telesi, med prebujanjem pa ji še dodatno telo segrevali s subkutanimi infuzijami segrete fiziološke raztopine. Medtem smo jo previdno predihavali s čistim kisikom dokler se je niso povrnili refleksi. Takrat smo žival ekstubirali.


slika 6: odstranitev odmrlega telesa kačjega mladiča

V naslednjih 4 dneh smo ji v sklopu postoperativne terapije enkrat dnevno aplicirali Marbofloxacin v odmerku 10 mg/kg. Postopen začetek hranjenja smo lastnikom predlagali približno 1 teden po operativnem posegu.

Prihodnje stanje pacientke je bilo izjemno zadovoljivo, po poročanju lastnikov je po posegu kmalu in brez zapletov okrevala. Na kliniko so jo pripeljali po 6-8 tednih z namenom odstranitve šivalnega materiala iz zaceljene rane.


Sorodni članki

Strupene žabe Dendrobates tinctorius; Vir slike: Bibiana Rojas

Živo srebro ogroža potomce strupenih žab v Amazoniji

Živo srebro je okoljski onesnaževalec, ki povzroča svetovno zaskrbljenost zaradi svoje strupenosti in nevarnosti za divje živali in zdravje ljudi, kar je poudarila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)
preberi več

Francesca Angiolan; Vir slike: Francesca Angiolani

Gekoni poznajo svoj vonj

Raziskovalci z Univerze v Bernu so v novi eksperimentalni študiji dokazali, da lahko gekoni z jezikom razlikujejo svoj telesni vonj od vonja drugih vrst živali
preberi več

oči - ZooSofia

Vabilo k anketi o neinvazivnem označevanju eksotičnih ljubljenčkov in mačk

Biometrični čitalec je namenjen identifikaciji živali na podlagi očesne šarenice. Podobno kot uporabljamo pri ljudeh prstne odtise, lahko uporabimo pri živalih očesno šarenico
preberi več

Število želve Astrochelys radiata drastično upada zaradi pretiranega ulova z namenom prodaje; Vir slike: Craig Stanford

Več kot polovico vrst želv ogroža izumrtje

51 mednarodnih strokovnjakov za želve je v lanskem letu naredilo obsežno študijo o globalni ogroženosti teh živali. Študija je bila objavljena v strokovni publikaciji „Current Biology“
preberi več

Na Bahamih so se od orjaških želv do danes ohranili le še fosilni ostanki, ki so konzervirani v tako imenovanih »modrih luknjah«; Vir slike: Brian Kakuk

Izumrla bahamska orjaška želva – sekvenciran 1000 let star DNK

Mednarodna ekipa strokovnjakov je na Univerzi v Postdamu raziskovala dedne zapise izumrle bahamske orjaške želve Chelonoidis alburyorum. Znanstvenikom je prvič uspelo pridobiti popolno sekvenciran DNK te tropske živali
preberi več

Chelonian Conservation and Biology

Mednarodno trgovanje ogroža vrstno raznolikost želv

Ko govorimo o hišnih ljubljenčkih, so od plazilcev bolj prodajana vrsta po vsem svetu le ptice. Mnogo teh plazilcev, kamor spadajo tudi želve, so odvzete iz svojega naravnega okolja z namenom mednarodne prodaje
preberi več

Zeleni legvan Beissi; Vir slike: Helene Widmann

Klinični primer: Zeleni legvan z močno endoparazitozo

Zeleni legvan Beissi, samec starosti okoli 10 let že dalj časa izgublja telesno težo. Lastniki so najprej spremembe pripisovali fiziološki spolni aktivnosti v spomladanskih mesecih in posledičnem manjšem zauživanju hrane
preberi več

Nežno in čvrsto naenkrat  pajčevina. Rafinirana hierarhija in urejenost različnih vlaken; Vir slike: Markus Anton und Periklis Papadopoulos/Universität Leipzig und Max-Planck-Institut für Polymerforschung Mainz

Nežna a vendar robustna – strokovnjaki odkrivajo nove lastnosti pajčevine

Fiziki iz Nemčije, Grčije, ZDA in Singapurja so eksperimantirali z laserskimi žarki in pridobili popolnoma nova odkritja o lastnostih pajčevin
preberi več