Alernativa poskusom na živalih: nova odkritja izboljšujejo testiranja na humanih matičnih celicah

(04.07.2017) V raziskovalnem projektu strokovnjaki iščejo popolno geometrijo. Humane matične celice bi se naj zasidrale na 3D silikonski mreži ter se obnašale enako kot v človeškem telesu.

Na ta način se lahko bolje predvideva in preiskuje delovanje raznih substanc na organizem brez potrebe po testiranju na živalih. Kako mora biti sestavljena silikonska struktura želi dognati ekipa strokovnjakov z Medicinske fakultete Univerze v Leipzigu ob pomoči partnerja iz industrije.  

Universität Leipzig Vsi izdelki, ali gre za zdravila, kemikalije ali kozmetiko, morajo biti pred dajanjem na tržišče preverjeni glede učinka na telo. Pogosto so morebitni toksični stranski učinki testirani na živalih. Takšni poskusi pa bi lahko bili le še zadnja izbira.

Kot alternativa se za določena testiranja izven organizma lahko uporabljajo vzrejene celične kulture. Te ekstrahirne celice so do sedaj lahko bile uporabljene je za preverjanje dvodimenzionalnih modelov, saj so se razraščale kot plast po dnu petrijevke.

Zaradi dvo dimenzionalnih struktur imajo taki modeli znanstveno pomanjkljivost, saj funkcionalne organske sisteme živega telesa odražajo le deloma. Na ta način se je s celičnimi kulturami lahko le deloma preverjal učinek substanc.

Boljši prenos rezultatov preiskav s 3D sistema celičnih kultur na človeški organizem so preekle študije že dokazale. Celice se zraščajo v telesu v strukture in organe, ki niso ploščati.

Tukaj pride v poštev nov raziskovalni projekt za silikonske 3D mreže, na katere bi se vezale matične celice. Celice naselijo strukturo, ki jo raziskovalec želi in tako ohranijo svoje naravne lastnosti, kot so medcelične komunikacije.

Ko se na takšnih kulturah testirajo zdravila ali kozmetika, strokovnjak dobi natančnejše rezultate o njihovem delovanju na organizem.

V namen izdelave takšnih modelov je ekipa znanstvenikov izolirala humane matične celice iz maščobnega tkiva. Te so v laboratoriju nasadili na silikonsko ogrodje, kamor so se lahko zasidrale in rasle v vse tri dimenzije.

Na ta način so jih diferencirali tako, da so se obnašale kot organske jetrne celice v telesu.

Kako natanko mora biti saestavljen silikonska podlaga za želeno povezovanje celic nameravajo strokovnjaki ugotoviti tekom dvoletnega raziskovalnega projekta.

Sorodni članki

EFSA

Nova priporočila EFSA za zaščito klavnih živali

EFSA je izdala 4 nove dokumente s priporočili za zaščito goveda, prašičev, ovc in koz ter kokoši in puranov v klavnicah
preberi več

Tehnične visoke šole v Zürichu (ETH)

Svetleči liposomi kot nadomestilo za poskuse na živalih

Raziskovalci Tehnične visoke šole v Zürichu (ETH) so patentirali novo metodo, s katero lahko testirajo biološko aktivnost enega najmočnejših strupov, botulinskega nevrotoksina. Če bo postopek prodrl v laboratorije, bi lahko letno z njim rešili pol milijona življenj laboratorijskih mišk
preberi več