Prvi snežni leopard v Nepalu, ki nosi ovratnico z GPS oddajnikom

(14.01.2014) Prvič v zgodovini Nepala je organizacija WWF v sodelovanju z nepalsko vlado prosto živečemu snežnemu leopardu nadela ovratnico, ki oddaja GPS signale.

Pet let staro, dva metra dolgo in 40 kilogramov težko divjo mačko so po namestitvi ovratnice z oddajnikov takoj ponovno izpustili na himalajski gori Kangčendzenga. Strokovnjaki so se na obmečje odpravili v sklopu večmesečne odprave.

WWF je ukrep podprl tako finančno kot strokovno. Snežni leopardi namreč spadajo med najredkejše velike mačke, njihovo preživetje pa močno ogrožajo ljudje in klimatske spremembe. 


Snežni leopard

V Nepalu je tokrat prvič bila uporabljena satelitska tehnologija za spremljanje predstavnikov. V 80. in 90. letih so sicer v ta namen uporabljali radijske oddajnike, ki pa so imeli le omejen obseg delovanja.

Tokrat so se vključili tudi lokalni znanstveniki, ki so že pred tem spremljali in proučevali gibanje in selitve snežnih leopardov s pomočjo skritih kamer. "Snežne leoparde je v tej, človeku izjemno težko dostopni regiji, zelo zahtevno najti.


Snežni leopard z GPS oddajnikom na ovratnici

Zaradi tega je bila ekspedicija velik izziv, vendar lahko sedaj sledimo leopardovim sledovom tudi na območjih, ki za ljudi niso več dostopna," poroča Narendra Man Babu Pradhan, predstavnica nepalskega WWF.

Opremljenje leoparda v Nepalu s sodelovanjem lokalne WWF je del velikanskega projekta, v katerem se izvajajo tudi genetske preiskave in nastavljajo skrite kamere za sledenje. 


Snežni leopard v Nepalu z GPS oddajnikom na ovratnici

S pomočjo projekta bi se naj zaščitili predstavniki snežnih leopardov ter zmanjšali lokalni konflikti med njimi in tam živečimi ljudmi.

Skupno na območju Kangčendzenge živi le še manj kot 20 predstavnikov leoparda. Namen WWF v sklopu projekta je oprema dodatnih treh leopardov s sodobnimi oddajniki.

Sorodni članki

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več

Znanost

novice

mednarodno