Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

(07.08.2020) Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo.

V živalskem vrtu Wilhelma v Stuttgartu je nedavno v sklopu raziskovalnega projekta imela slonica Zella čast predstavljati pionirko na tem področju. Spada namreč med prve predstavnike debelokožcev, katerim so merili krvni tlak.


Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Za pravilno izvajajnje meritev je veterinarka dr. Beate Egner bila gostja v zoološko botaničnem vrtu Wilhelma v Stuttgartu. Specializirana je za področje kardiologije ter se že od leta 1991 ukvarja predvsem z analizami krvnega tlaka in pulznih valov. "Takrat krvni tlak v diagnostiki pravzaprav ni igral še nikakršne vloge, čeprav nam lahko s svojimi vrednostmi nakazuje na obolenja srca ali ledvic, na diabetes ali celo stres v že zelo zgodnjih stadijih ter tako pomaga pri odgovarjajoči terapiji," pojasnjuje dr. Egner.

Krvni tlak se določa z oscilometrično metodo HDO (High Definition Oscillometry). Kot pri ljudeh se za meritve uporablja manšeta, ki deluje po principu zračnega tlaka ter izmeri pulz, krvni tlak in krvni pretok. Načeloma se manšeta namešča na rep živali, saj je omenjene parametre najbolje meriti v višini srca.


Rezultat meritve je slika pulznih valov, katerega spremembe lahko podajo pomembne informacije o raznih obolenjih

Poseben program zapisuje podatke ter jih podaja v obliki slike pulznih valov. Nepravilnosti se tako pokažejo na primer v razdalji med krivuljami ali s posameznimi odkloni.  

"Včasih smo lahko ocenjevali pretok krvi le z operativnim vstavljanjem katetra v žilo," opisuje veterinarka, "z uporabo HDO sistema pa lahko stanje ocenimo brez stresa za žival v manj kot minuti. Ob tem odpade tudi dodatna anestezija, ki je med drugim pogosto potrebna že za rentgensko ali ultrazvočno preiskavo. Večina živali, ki so nekoliko trenirane s priboljški, pusti nastavljanje manšete prostovoljno."


HDO merjenje krvnega tlaka pri bradati agami

Za svojo razikovalno delo o krvnem tlaku pri slonih je tako dr. Egner ciljano iskala debelokožca, ki je navajen na neposredni stik s človekom. Obe starejši slonici v živalskem vrtu Wilhelma sta bili za to popolni kandidatki, saj so tamkajšnji oskrbniki z njima dnevno v neposrednem kontaktu, da jima lahko nudijo potrebno nego.   


Veterinarka dr. Beate Egner
"Občutiti je bilo, da je prisotno veliko zaupanje med človekom in živaljo. Zella se je nenavadno hitro navadila na manšeto, zaradi česar je bilo meritve možno izvajati tudi na zunanjih površinah. Presenetljivo je namreč Zella tam bila najmirnejša, saj je imela krvni tlak nižji kot v zaprtih prostorih. To kaže na dejstvo, da se zunaj kljub vsemu hrupu in veliko obiskovalcem počuti dobro in je celo sproščena," pripoveduje veterinarka. 

Dolgoročni cilj projekta je pridobivanje referentnih vrednosti za slone in druge živalske vrste z namenom prihodnjega hitrega ugotavljanja odstopanj od normale. Uporaba HDO je do sedaj na področju medicine eksotičnih živali namreč bila še v povojih.

Dr. Beate Egner je ob tem v živalskem vrtu imela priložnost še za dodatne posebne izkušnje s področja meritev krvnega tlaka: prvič je lahko izvedla meritve pri navadnem udavu, mlečni kači in bradati agami.  

Pridobljene informacije bo sedaj zbrala in jih uporabila kot osnovo pri naslednjem obisku zološko botaničnega vrta.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več