Zebre so rekorderke v pohodih po Afriki

(21.08.2014) Raziskovalci so odkrili nov, do sedaj nepoznan rekord iz živalskega kraljestva: na južnem delu afriškega kontinenta so namreč opazovali stotine stepskih zeber pri njihovem 500 kilometrskem pohodu od Namibije do Bocvane, poročajo pri organizaciji WWF.    

Nobena druga afriška sesalska vrsta živali ne prehodi tolikšnih razdalj. Pohodniški rekord je bil odkrit v sklopu dvoletne študije, ki jo je izvajal WWF skupaj z namibijskim ministrstvom za okolje in turizem (MET).

„Osupljivo je dejstvo, da tako velika in opazna žival očitno vsako leto zapored prehodi tako enormne razdalje in da tega do sedaj še nismo opazili,“ komentira Robin Naidoo, sodelavec WWF in vodja raziskave.

Za raziskavo migracije zeber so osem predstavnikov vrste opremili z ovratnicami s satelitskim oddajnikom. Ovrednotenje podatkov je pokazalo, da so se zebre skupaj s svojo čredo, ki šteje okoli 1.500 predstavnikov, med junijem in decembrom zadrževale predvsem severovzhodu Namibije.

Sočasno s pričetkom deževne sezone nato pričnejo svojo selitev proti jugu vzdolž reke Chobe ter čez dva tedna prispejo do 250 kilometrov oddaljenega naravnega parka Nxai Pan v Bocvani.

Po desetih tednih paše se počasi odpravijo na pot nazaj, ki jo opravijo veliko bolj sproščeno, saj si zanjo vzamejo kar tri mesece.

„Ljudje smo prepričani, da vemo že skoraj vse o naravi. Nato pa odkrijemo take zmogljivosti in vztrajnost. Tako lahko vidimo, kako velikega pomena so pravzaprav raziskave in zaščita okolja,“ poudarja Robin Naidoo iz WWF.

Možnosti za nadaljnje raziskave so podane: kot do sedaj še zmeraj ni ugotovljeno, ali je zavest o pričetku migracije pri zebri že del genetskega zapisa, ali se je mladiči šele priučijo. Strokovnjaki menijo, da gre v primeru selitev za starejši vzorec obnašanja in ne za reakcijo na trenutne okoljske spremembe. Črede bi namreč lahko migrirale tudi do primernih pašnikov, ki so locirani veliko bližje njihovi „bazi“ v Namibiji.  

Po izjavi WWF je selitev zeber dober primer, kako pomembno je mednarodno varovanje okolja in narave. Proučevana migracija se namreč odvija izključno na zaščitenem območju Kavango-Zambesi (KaZa), ki so ga leta 2011 ustanovile in razglasile Angola, Bocvana, Namibija, Zambija in Zimbabve ter obsega površino, primerljivo z velikostjo Švedske. Zaščitniki okolja poudarjajo, da lahko le podobne mednarodne kooperacije zaščitijo preostale obsežne selitve divjih živali.

Sorodni članki

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več