Za umiranje tjulnjev je kriv virus influence

(27.10.2014) S pomočjo zanesljivega sistema hitrega obveščanja je bilo od začetka oktobra na obalah nemškega Severnega morja registrirano povišano število huje obolelih in mrtvih tjulnjev.

Živali z različnih področij so pregledali na nemških Inštitutih za patologijo v Hannovru, Inštitutu za raziskovanje kopenskih in morskih divjih živali (ITAW) in Raziskovalnem centru za pojav infekcij in zoonoz (RIZ).


Tjulenj

Raziskave iz prejšnjega tedna so zaenkrat potrdile, da so poginule živali obolevale za pljučnicami. Ob tem so sočasno s pljučnimi zajedavci bile dokazane tudi bakterije, kot so streptokoki. Virus kuge, ki je bil odgovoren za povečane pogine tjulnjev v letih 1988/89 in 2002, tokrat ni bil dokazan.

Vendar pa so strokovnjaki tokrat pri velikem deležu živali potrdili prisotnost virusa influence. V prihodnjih tednih bodo narejene še dodatne preiskave za razjasnitev virusnih lastnosti. Število poginulih živali je zaenkrat še manjše kot v omenjenih primerih kuge.

Poleti so prav tako o povečani smrtnosti tjulnjev poročali na Danskem in Švedskem, takrat je bil virus influence dokazan pri šestih živalih.

Predstavniki lokalnih organizacij za zaščito obale in narodnih parkov so pripravljeni v primeru dodatnega povečanje pogina tjulnjev reagirati v skladu s planom za preprečevanje širjenja bolezni, ki so ga razvili v sodelovanju z mednarodnimi oblastmi in inštituti.

Ta določa program za hitro in učinkovito odstranjevanje poginulih živali z namenom preprečevanja širjenja bolezni za celotno obalno območje. Na podlagi pregleda in ocen strokovnjakov pa zaenkrat populacija tjulnjev Severnega morja zaradi nedavnih poginov še ni v navarnosti.

„Predvidevamo, da je širjenje gripe naraven pojav. Naši naravni parki so območja, kjer dovoljujemo in želimo uveljavljanje naravnih življenjskih procesov. Tukaj velja zakon 'pusti naravi, da je naravna'.

Narava pa ne zajema le cvetočih travnikov in velikih jat ptic med letom, ampak je del narave tudi pogin živali,“ pojasnjuje dr. Detlef Hansen, vodja uprave naravnih parkov.

Tjulnji, ki živijo na območju Danske, Nemčije in Nizozemske oblikujejo enotno populacijo. V letu 1900 je tukaj živelo okoli 37.000 predstavnikov vrste. Število se je drastično znižalo predvsem na račun lova na okoli 4.000 tjulnjev v letu 1974.

Po zaščiti območja in prepovedi lova se je populacija ponovno občutno povečala in si opomogla tudi po obsežnih poginih v letih 1988 in 2002 v le nekaj letih. Trenutno se ocenjuje, da na območju živi okoli 40.000 tjulnjev.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več