Z novo aplikacijo je lahko vsak raziskovalec v divjini

(19.09.2016) Turisti v Namibiji pozor: Skupnost za zaščito vrst AGA je ob sodelovanju s skladom za zaščito gepardov  Cheetah Conservation Fund predstavla novo aplikacijo „Carnivore Tracker“.

Ni pomembno, če govorimo o karakalu, hijeni, levu ali gepardu, vsi so v središču pozornosti mnogih raziskovanj s strani ekologov in borcev za zaščito ogroženih vrst. Natančni profili premikov in vzorec razporejanja predstavnikov po določenih območjih so nepogrešljivi podatki za vse študije, katerih pridobivanje pa je običajno povezano z visokimi stroški in številom sodelujočih oseb. 


gepardi v Namibiji

Organizaciji Cheetah Conservation Fund in AGA sta v partnerstvu začrtala nove poti za pridobivanje pomembnih informacij. Preko posebej za to razvite aplikacije lahko sedaj zainteresirani turisti svoja opažanja posameznih ogroženih plenilcev enostavno sporočijo naprej samo z uporabo svojega pametnega telefona.

Rokovanje z aplikacijo je seveda izjemno enostavno. Za zagotovo določanje vrste se hobi uporabniku prikaže galerija vseh plenilskih vrst, ki poseljujejo določeno območje. Izmed teh izbere pravilno žival in sporoči število videnih predstavnikov. Tako je gepardinja, ki s tremi mladiči pridrvi mimo grmovja, vstavljena v protokol z le dvema klikoma.

Dodatno aplikacija samodejno prenese tudi GPS koordinate, spletna povezava pa v trenutku zapisovanja podatkov ni potrebna. Zainteresirani lahko aplikacijo prenesejo na svoje android ali Apple telefone brezplačno.

Vstavljene podatke sprejema združenje LCMAN (Large Carnivore Management Association of Namibia), ki podpira dolgoročno ohranitev in zaščito  prostoživečih mesojedov v Namibiji. Informacije o velikosti in razporeditvi posameznih populacij plenilcev so ključnega pomena za delo vseh sodelujočih biologov in veterinarjev.

S pomočjo „Carnivore Tracker“ in njegovih prostovoljnih uporabnikov, med katere se ob turistih uvrščajo tudi znanstveniki, kmetovalci in lokalno prebivalstvo, je lahko sedaj LCMAN znatno povečala svoje opazovano območje ter sočasno mnogo hitreje zbira in obdeluje podatke. Skupaj s podatki profesionalnih opazovalcev lahko organizacija optimizira svoje ukrepe za zaščito vrst ter jih koncentrira na ključna območja.

Z aplikacijo „Carnivore Tracker“ lahko vsak posameznih prispeva svoj delež k ohranjanju favne v Namibiji – brezplačno, enostavno in v le nekaj sekundah!

www.aga-artenschutz.de

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več