Veliki popis slonov v Afriki – število savanskih slonov je upadlo za 30 odstotkov

(28.09.2016) Rezultati velike akcije popisovanja slonov (Great Elephant Census, GEC), ki se je izvajalo v 18 afriških državah kažejo, da je število afriških savanskih slonov v zadnjih letih upadlo skoraj za tretjino.

Na podlagi rezultatov je populacija slonov med leti 2007 in 2014 iz skoraj pol milijona upadla na 350.000 predstavnikov. Popis tako črno na belem prikazuje, kako dramatično je stanje z afriškim slonom. Trenutno se namreč njihovo število zmanjša za kar 8 odstotkov letno, zaradi česar bodo na določenih regijah v bližnji prihodnosti morda celo izginili.

Osnovna grožnja slonom predstavlja divji lov, ki ga izvajajo mednarodne ilegalne združbe. V Aziji namreč nakit in izdelki iz slonovine predstavljajo statusni simbol, za katerega so nekateri na črnem trgu pripravljeni odšteti visoke vsote denarja.

Organizacija za zaščito živali WWF poudarja, da so za učinkovit boj z nelegalnim lovom potrebni številni ukrepi. Nujni so učinkoviti koraki za pregon, ki bi potencialne lovce prestrašili. Dodatno je nujen funkcionalen nadzor, predvsem na zaščitenih območjih. WWF poudarja, da v mnogih državah osnovni zahtevi nista zagotovljeni. Več kot 80 odstotkov slonov namreč naseljuje zaščitena območja, ki pa jim kljub nazivu ne nudijo dejanske zaščite.

Prav tako je nujna učinkovitejša kontrola ilegalne preprodaje kot ozaveščanje azijskih kupcev. Mnogo se jih namreč niti ne zaveda, da s svojim nakupom izdelkov ogrožajo obstoj vrste.  

Izjemen primer dramatičnega poteka za afriškega slona je po pričanju WWF rezervat Selous v Tanzaniji. V manj kot 40 letih je populacija na omenjeni regiji upadla za 90 odstotkov. V sedemdesetih letih so tam prešteli okoli 110.000 predstavnikov vrste, trenutno jih na območju prebiva le še 15.000. Do leta 2022 slonom grozi, da bodo popolnoma izginili iz tega območja.

Sorodni članki

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več

WWF

Toplotne kamere v boju proti krivolovcem

S pomočjo toplotnih kamer in posebnega računalniškega programa je lahko organizacija WWF v Vzhodni Afriki zadnje mesece izsledila številne primere krivolovstva
preberi več

Celotna skupnost cesarskih pingvinov je sestavljena iz ene populacije, ki se razširja po celotnem polu; Vir slike: Fabien Petit

Zakaj pingvini prehodijo velike razdalje

Na obali Antarktike nobena kolonija pingvinov ne živi izolirano. Cesarski pingvini se nenehno gibajo po kontinentu in se medsebojno parijo
preberi več

Znanost

novice

mednarodno