Sredstva za zaščito rastlin ogrožajo netopirje

(13.09.2012) Netopirji so izjemno ogrožena živalska vrsta, za preživetje katere se bori mnogo ljudi. Celotna živalska skupina je v Evropi zaščitena. 10 od 19 vrst netopirjev se že nahajajo na Rdečem seznamu ogroženih vrst.

Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da evropski ostopki za sprejetje in odobritev sredstev za zaščito rastlin ne vključujejo preverjanja negativnih učinkov na netopirje. Raziskava Univerze Koblenz-Landau je pokazala, da lahko obremenjenost hrane s pesticidi vodi do dolgoročnih učinkov pri netopirjih.

Preden EU odobri prodajo zaščitnega sredstva za rastline na tržišču, je potrebno opraviti zakonsko predpisano oceno tveganja. Na podlagi različnih scenarijev se preveri tveganje za različne organizme – akutne učinke, kot tudi dolgoročna tveganja, kot je na primer vpliv na razmnoževanje.   

Zaenkrat se sicer preverja, kakšen vpliv ima novo zaščitno sredstvo na ptice in sesalce, vendar znotraj teh skupin netopirji in stopnja tveganja novega pesticida pri njih, niso vključeni.

Študije že kažejo na dejstvo, da je netopirji na pesticide reagirajo posebej občitljivo. Vzrok, da so ogrožene živali pri oceni tveganja enostavno spregledali celo pri spremembah veljavnih zakonov leta 2009, leži po besedah dr. Carstena Brühla in Petra Stahlschmidta z landauskega Inštituta za okoljske znanosti, v pomanjkanju podatkov.

„Večina študij o netopirjih se opravlja v naravno zaščitenih ali gozdnatih področjih,“ pojasnjuje Stahlschmidt, „do sedaj še ni bilo raziskano, ali so netopirji pri iskanju hrane sploh aktivni na območih gojenja kultur.“

V predhodni raziskavi so lahko znanstveniki na intenzivno kmetijskih območjih dokazali prisotnost 14 različnih vrst netopirjev. Sedaj so landauerski ekotoksikologi pod drobnogled vzeli tudi prehranjevalne navade netopirjev na plantaži sadnega drevja.

Dva tedna po začetku prodaje novega komercialnega sredstva za zaščito rastlin s fenoksikarbom, ki zavira rast insektov, so znanstveniki izmerili kemične ostanke na muhah in veščah. Največje vrednosti  insekticida so ostale na žuželkah, ki se nahajajo na povržinah listov, manj obremenjeni pa so bili leteči insekti. Na podlagi teh ugotovitev so, kot je to običajno za postopke ocenjevanja tveganja, na podlagi različnih scenarijev postopoma preračunali nevarnost za netopirje, ki se prehranjujejo na plantaži.

V scenariju z najboljšim izidom, kjer se živali lahko prehranjujejo tudi na drugih, neobremenjenih površinah, so dolgoročni učinki bili pri eni od šestih uporabljenih vrst netopirjev nezanemarljii. V slabših scenarijih pri treh vrstah. Najhuje so bile prizadete vrste, ki se hranijo z insekti in pajki, sedečimi na listih sadnega drevja.

Stahlschmidt predvideva, da je dejanska nevarnost lahko še večja kot v izračunih. Ker za netopirje niso znani podatki o senzitivnosti, so v formulah za preračunavanje tveganja uporabljeni toksikološki podatki hišne miši ter vračunan faktor varnosti 5.

„Netopir pa je zaradi svojih ekoloških lastnosti, kot so dolga življenjska doba in slabša sposobnost razmnoževanja, navadno z le enim mladičem, zelo občutljiv organizem,“ razlaga Stahlschmidt.

Zaradi tega bi lahko razlika v občutljivosti med mišjo in netopirjem bila celo večja od 5. To bi lahko pmenilo, da bi se pojavilo nesprejemljiva stopnja tveganja tudi pri vrstah, ki so jim v prehrani ljubši manj obremenjeni leteči insekti.

Vsekakor se mora kmalu nekaj nujno spremeniti, če želimo uspešno zaščititi ogrožene leteče sesalce. „Odgovorni morajo na tem področju postati akvtivni,“ zaključuje Stahlschmidt, „Trenutna zakonodaja in načrti za odobritev pesticidov se morajo razširiti tudi na netopirje, prav tako so nujne dodatne preiskave za določanje občutljivosti te skupine sesalvec na pesticide,“ nadaljuje znanstvenik.

Študija „Bats at risk? Bat activity and insecticide residue analysis of food items in an apple orchard, Peter Stahlschmidt and Carsten A. Brühl“ je objavljena v mednarodni strokovni reviji „Environmental Toxicology and Chemistry“ ter dosegljiva elektronsko na http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/etc.1834/abstract.


Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več