Reševalni načrt za zadnjih 2.500 predstavnikov afriškega divjega psa

(06.11.2013) S svojim svetlo rjavo črnim barvnim vzorcem na dlaki na prvi pogled afriški divji pes spominja na pisanega pastirskega psa. Njegova močna postava spominja na teko hijene, koničasto oblikovan obraz pa na volka z velikimi netopirjevimi uhlji.    

Simpatična mešanica psa, volka in hijene je neobičajna vrsta, ki žal ni dovolj splošno znana, je afriški divji pes, čigar znanstveno ime je  Lycaon pictus, kar v dobesednem prevodu pomeni "pisani volk". Raziskovalci sklada SAVE Wildlife Conservation Fund, ki se ukvarjajo z divjimi psi, so v Botswani že zbrali zanimiva opažanja: afriški divji psi se uvrščajo med najbolj socialne živali na svetu. V krdelu, ki ga sestavlja med 10 in 30 predstavnikov se vse vrši na podlagi principa "vsi za enega, eden za vse". 


Reševalni načrt za zadnjih 2.500 predstavnikov afriškega divjega psa

Tak sistem je v živalskem svetu zelo redek. Bolne, šibke in stare živali niso izločene iz krdela in prepuščene same sebi, temveč zanje skrbijo vsi člani krdela skupaj ter z njimi delijo svoj plen. Prav tako z veseljem sprejmejo in prijazno pozdravijo vsakega novega člana ter skupaj vzgajajo mladiče.

Skupinsko se odpravijo na lov in ves plen nato pravično razdelijo. Neštete različne zvoke, s katerimi medsebojno ob tem komunicirajo, pravkar poskušajo razvozlati strokovnjaki skupine SAVE.

Uzvedenci za divje pse pa imajo velike skrbi glede prihodnosti "pisanega volka". Včasih je na jugu Afriki živelo okoli 250.000 predstavnikov, danes je populacija ocenjena na le okoli 2.500. Njihov življenjski prostor je močno ogrožen zaradi hitro naraščajočega števila prebivalstva ali uničavenja njihovega življanjskega prostora z gradnjo rudnikov.

Prej do 1.000 kvadratnih metrov velika lovišča so presekale hitre ceste, kjer pogine veliko predstavnikov divjega psa. Kmetje jih postrelijo ali zastrupijo takoj, ko jim ubijejo kravo ali kozo.

Njihovo preživetje ogrožajo tudi hujše bolezni, kot je pasja kuga, ki se nanje prenaša z domačih psov. Take okužbe se med člani krdela prenašajo veliko hitreje kot pri drugih vrstah ravno zaradi socialnih odnosov in tesnih telesnih kontaktov.

Še zmeraj pa obstaja upanje za afriške divje pse: redki strokovnjaki se še zmeraj borijo za njihovo preživetje, med njimi je tudi strokovna skupina SAVE Wildlife Conservation Fund. Predstavniki v Botswani so letos izdelali načrt za reševanje, ki omogoča takojšnje ukrepanje. 

Uvedli so neke vrste SOS klicni center, ki nudi pomoč kmetom na obrobju zaščitenega območja Central Kalahari Game Reserve, ko ti opazijo krdelo divjih psov na svojem kmetijskem ozemlju.

Člani SAVE upajo, da bo telefonsko pomoč poiskalo čim večje število kmetov, saj le tako obstaja večja možnost za dolgoročno omogočanje prživetja teh živali na najbolj konfliktnih območjih v Botswani.

Pojavil pa se je še dodaten žarek upanja. Afriki divji pes bi naj bil ena od živalskih vrst, ki bi imela veliko koristi z novim velikanskim zaščitenim območjem KaZa. Ta se razprostira čez pet držav in bo predstavljala drugo največje celovito zaščiteno območje na svetu.

Ograje bodo porušili in ponovno združili dolge romarske poti za slone, zebre, gnuje in številne druge divje vrste, kamor se uvrščajo tudi afriški divji psi.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več