Prvič dokumentirani levi v deževnih gozdovih Afrike

(01.10.2012) V sklopu svojega projekta v Etiopiji so pripadniki Društva za zaščito narave Nemčije (NABU – Naturschutzbund Deutschland) v UNESCO rezervatu biosfere Kafa, kjer je deževni gozd, opazovali in fotografirali levjo samico.

Dosedaj so bili afriški levi, ki so uvrščeni na rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN (Svetovna zveza za varstvo narave), dokumentirani le izven deževnih gozdov.

"Veseli smo prvih dokazov ter si sedaj želimo preiskovati obnašanje živali v tem neobičajnem življenjskem okolju," pojasnjuje podpredsednik NABU Thomas Tennhardt.

NABU sedaj namerava ustanoviti sklad za zaščito levov, živečih v Kafi, ki bi podpiral lokalne prebivalce in jim vračal stroške v primeru morebitnega napada na njihove domače živali. 


Lev v etiopskem deževnem gozdu

Najprimernejši življenjski prostor levov je savana. Po dosedanjih prepričanjih se levi naj ne bi zadrževali v vlažnih gozdovih. Te lahko NABU sedaj ovrže. Prisotnost levov v rezervatu biosfere Kafa na jugozahodu Etiopije pa so že od nekdaj potrjevali tudi lokalni prebivalci.

Da bi dobil zanesljiv odgovor na vprašanje, ali v Kafi dejansko živijo levi, je fotograf prostoživečih živali Bruno D’Amicis po naročilu NABU organiziral fotoekspedicijo v začetku leta 2012. Po podatkih NABU mu je uspelo prvič dokumentirati te živali v tem gozdnem okolju.

Rezervat biosfere Kafa odlikuje afromontanski deževni gozd, ki je območje porekla Arabica kave ter je ob divjih kavnih nasadih tudi življenjski prostor številnih redkih živalskih in rastlinskih vrst. Ker je na jugu Etiopije pomembna migracijska pot levov med vzhodno in centralno Afriko se predvideva, da živali prečkajo to regijo v sušnem obdobju.

V Afriki se po ocenah znanstvenikov nahaja 23.000 do 39.000 levov, od tega v Etiopiji le še 1.000 do slabih 1.500 živali. Njihovo razširjanje in število je v zadnjih desetletjih močno upadlo. Razlog za to je krčenje in izginjanje njihovega življenjskega prostora zaradi naraščajoče poseljenosti in zatiranja divjih plenilcev.

Na podlagi strategije zaščite levov vzhodne in južne Afrike, je v začetku tega leta odgovorni organ, "Ethiopia Wildlife Conservation Authority" sprejel nacionalni načrt ukrepov za izboljšanje življenjskih pogojev ogroženih levov v Etiopiji.

NABU se že od leta 2006 zavzema za obstoj gozdov z divjimi kavnimi nasadi v Kafi in podpira dejanja odgovornih oblasi glede organizacije rezervata biosfere. Od leta 2009 dela združenje v tej regiji na velikem projektu za zaščito gozda in klime v okviru pobude za zaščito klime, ki jo vodi Ministrstvo za okolje. Projekt podpira rezervat glede stikov z javnostjo ter pri vzpostavljanju vodstvenih struktur.


Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več