Predstavitev projektov za zaščito gepardov v Evropskem parlamentu

(28.12.2012) Dr. Laurie Marker, ustanoviteljico in direktorico fundacije Cheetah Conservation Fund (CCF) Namibia, je skupina  Evropskega parlamenta Intergroup for Animal Welfare and Conservation povabila na predavanje, ki se je odvijalo 25. oktobra 2012 in kjer je predstavila svojege delo in projekte za zaščito gepardov, ki jim grozi izumrtje.

Gepardi so bili včasih živalska vrsta, razširjena po skoraj vsej Afriki. Ob tem so poseljevali tudi Bližnji vzhod, Indijski polotok ter predele centralne Azije. Danes se predstavniki pretežno nahajajo le še v Afriki, južno od Sahare.


Dr. Laurie Marker, ustanoviteljica in direktorica fundacije Cheetah Conservation Fund (CCF) Namibia

V Aziji je še nekaj posameznih gepardov, ki pa so že na skrajnem robu izumrtja. Zaradi grozečih dejstev se zanje ob medsebojnem sodelovanju borita mednarodna organizacija AGA (Aktionsgemeinschaft Artenschutz) in CCF. V Namibiji trenutno živi še največja populacija gepardov, ki šteje okoli 3.000 živali.

Njihov življenjski prostor predstavljajo predvsem živinorejske površine, zaradi česar kmetje v njih vidijo nevarnost za svoje črede. Inovativni projekt dr. Laurie Marker je pripomogel k izboljšanju sožitja in delitve življenjskega prostora prebivalcev Namibije in ogroženih zveri ter zmanjševanju pobijanja gepardov.

Razvoj gepardu prijaznih metod  v živinoreji, kot je na primer uporaba pastirskih psov, je veliko pripomogel k reševanju konflikta med človekom in živalmi. Za širjenje te in drugih tehnik živinoreje, ki preprečujejo lov na geparde, so v Namibiji organzirane posebne delavnice za kmete.


Dr. Laurie Marker na razstavi slik gepardov

S praktičnimi pristopi in konstruktivnim delovanjem na področju zaščite živali, je dr. Markerjeva navdušila člane skupine "Intergroup for Animal Welfare and Conservation" Evropskega parlamenta. "Posebno navdušenje so evropski poslanci pokazali nad celostnim pristopom k projektu," poroča Birgit Braun, članica AGA ter dodaja: "Nek poslanec je celo komentiral, da je projekt prelep, da bi bil resničen!" Impresionirani so bili tudi parlamentarci s tako imenovanega Bushblok projekta, pri katerem so trudijo zaustavljati preraščanje savane.

S posekom razraslega bodečega grmičevja se močno zmanjša nevarnost za poškodbe gepardov. Pridobljene grme nato posušijo, zdrobijo in stisnejo v čvrste lesne brikete, ki jih nato prodajajo. Oboje pomeni velik ekološki in ekonomski dosežek za lokalne prebivalce in prosto živeče živali na območju, kar vključuje tudi geparde.

Da bi pozdravili dr. Markerjevo in se udeležili predstavitve projektov v parlamentu, so v Strasbourg pripotovali zaščitniki gepardov iz Nemčije, Italije, Francije in Nizozemske. Veliko udeležencev je projekt poznalo tudi osebno, saj so v Namibiji sami sodelovali in pomagali kot prostovoljci.

Zaključku predavanj je v parlamentarni stavbi sledila še otvoritev razstave slik gepardov, na kateri so udeleženci in poslanci lahko naprej debatirali o pomembnih ukrepih za zaščito teh divjih mačk pred izumrtjem.

www.aga-artenschutz.de  

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več