Organizacija WWF je pričela z veliko selitvijo nosorogov v Nepalu

(11.05.2016) V Nepalu se je letos pričela največja selitev nosorogov v zadnjih letih, ki jo izvaja organizacija WWF s svojimi partnerji. Za uspešen pričetek je poskrbel nosorog samec iz narodnega parka Chitwan, ki so ga preselili v več kot 300 km oddaljen narodni park Bardia s posebnim, v ta namen predelanim tovornjakom.   

Cilj preseljevanja je po trditvah WWF, organizacije za zaščito živali in okolja, izgradnja druge, stabilne populacije indijskih nosorogov v Nepalu. Okoli 250 sodelujočih, čuvajev narodnih parkov in biologov za divje živali je skupaj s kar 33 delovnimi sloni sodelovalo v posebni akciji.

Narodni park Bardia je kot nalašč za stanovanje nosorogov, zaradi česar predstavniki WWF tudi kmalu upajo na pojav novih mladičev.

Cilj celotne akcije je vzpostavitev druge in stabilne populacije, ki bo sposobna razmnoževanja z namenom, da bi Nepalu po več letih lahko ponovno pripisovali okoli 800 nosorogov.

Prvemu samcu bi do leta 2018 naj sledilo še 24 predstavnikov vrste, še dodatnih pet nosorogov pa bi naj naselili v bližnji rezervat za divje živali Suklaphanta.

Trenutno je po ocenah strokovnjakov v Nepalu okoli 640 predstavnikov indijskega nosoroga. V začetku drugega tisočletja je zaradi ilegalnega lova Nepal izgubil številne nosoroge, tigre in slone, kar je sprožilo ognjevit boj vladnih organov Katmanduja proti divjim lovcem in ilegalnemu trgovanju.

Boj je obrodil sadove, saj se je Nepal po podatkih WWF prebil med vodilne mednarodne zaščitnice živalskih vrst in je v letih 2011 in 2014 celo sporočila „Zero Poaching“, torej nič žrtev divjega lova za svoje naravne parke.

WWF strokovnjaki ob tem poudarjajo, da so selitve smiselne le v primeru, da obstaja velika verjetnost, da novo naseljene živali ne bodo potisnjene na stranski tir. Omenjena predispozicija je v Nepalu očitno zagotovljena. Sedaj, ko so uspešno zatrli divji lov, se namreč lahko pričnejo ukrepi za ponovno širjenje in razmnoževanje populacij ogroženih živalskih vrst.  

Dober primer, da so prizadevanja lahko uspešna so aktualne številke živečih predstavnikov tigra iz leta 2012. Po teh podatkih je Nepalu namreč uspelo populacijo tigrov od leta 2009 povišati za 60 odstotkov, kar šteje okoli 200 predstavnikov več.

Akcija za preseljevanje nosorogov je organizirana s strani organizacije WWF, lokalnih partnerjev in nacionalnega ministrstva za gozdarstvo, sodelovala pa je tudi nepalska vojska in policija.

Sorodni članki

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

WWF

WWF je marca 2016 v Indoneziji odkrila predstavnika sumatranskega nosoroga v Kalimantanu, kjer bi naj že izumrli

Raziskovalci organizacije WWF so v Kalimantanu, Indonezijskem delu otoka Borneo, odkrili sumatranskega nosoroga. Zadnji potrjeni zapisi o videnju te vrste na Klimantanu so stari več kot 40 let
preberi več

WWF

WWF šteje poslednje gorske gorile v srednji Afriki

Elektronska podatkovna baza bi naj zagotovila preživetje gorskih goril
preberi več

WWF

Več kot 1860 pand na Kitajskem

Na podlagi novih podatkov je Kitajski uspelo populacijo velikih pand odzadnjega štetja v letu 2004 dvigniti kar za 17 odstotkov. Trenutno uradno število je 1864 predstavnikov pande
preberi več

WWF

Na celotnem ozemlju Kitajske je trenutno le 27 prosto živečih tigrov

Kitajski predsednik Xi Jinping je napovedal okrepitev zaščite zadnjih 27 predstavnikov sibirskih tigrov. Od leta 2010 je bilo naštetih namreč le 20 tigrov
preberi več

WWF

Več amurskih leopardov v Rusiji!

Podvojene številke od leta 2007: v divjini je prostoživečih predstavnikov ponovno 70
preberi več

WWF

Populacija tigrov v Indiji se je povečala kar za 30 odstotkov

Na podlagi najaktualnejšega štetja je Indija uspela zvišati nacionalno populacijo tigrov od leta 2010 za kar 30 odstotkov, na uradno število 2226 živali. Rezultate je objavila indijska vlada v New Delhi 20. januarja 2015
preberi več

WWF

Letna bilanca 2014 WWF o zaščitenih živalskih vrstah 

Za slone, nosoroge, mrože, pritlikave šimpanze (bonobo) in lipane na podlagi rezultatov WWF leto 2014 ni bilo prav uspešno
preberi več