Na lovu za imuniteto proti HIV strokovnjaki analizirajo genom zamorske mačke

(25.11.2015) Infekcija z virusom HIV pri človeku brez zdravljenja vodi do pridobitve znakov oslabljene imunosti, ki jo poznamo pod imenom AIDS. Predhodna različica virusa HIV se pojavlja tudi pri afriški vrsti opic, zamorskih mačkah, vendar pri njih ne povzroča težjih obolenj.

Kje imajo opice prednost pred človekom in kaj se lahko glede tega sklepa v medicinskem smislu? Za iskanje odgovora na vprašanje se je zbrala mednarodna skupina strokovnjakov, ki je dešifrirala genom etiopske zamorske mačke.


dr. Angela Noll, doc. dr. Jürgen Schmitz in dr. Gennady Churakov (z leve proti desni) so člani ekipe projekta zamorskih mačk.

Od infekcije živali do globalne nadloge – od zgodnjih 80ih let je virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV) zahteval že okoli 39 milijonov človeških življenj. Neterapirana okužba z virusom HIV vodi do pridobljene imunske oslabitve, ki jo poznamo pod imenom AIDS. Oboleli pacienti umirajo za običajno nedolžnimi infekcijami zaradi svojega oslabljenega imunskega sistema.

Pri večini afriških opic predhodni virus ne povzroča hujših obolenj. Kakšno prednost imajo te živali pred ljudmi in kakšne vzporednice lahko morda iz tega povleče medicina? Za pridobivanje odgovorov na ta vprašanja se je zbrala mednarodna ekipa raziskovalcev, ki je  dešifrirala genom etiopske zamorske mačke.

Že pred 10 leti so znanstveniki lahko dokazali, da se je humani virus HIV razvil iz opičjega virusa. Najverjetneje so se prebivalci Afrike izhodiščno okužili pred okoli 100 leti z virusom SIV (virus opičje imunske pomanjkljivosti - simian immunodeficiency virus) preko prehranjevanja z inficiranim mesom šimpanzov.

Opazovanje različnih sevov SIV in izračuni na podlagi mutacijskih stopenj so pokazali: afriški primati so nosilci virusa že okoli 32.000 do 78.000 let. „Desettisočletja sta se gostitelj in parazit prilagajala eden drugemu,“ pojasnjuje član raziskovalne ekipe z Inštituta za eksperimentalno patologijo, doc. dr. Schmitz. „Posledica uspešne ko evolucije je, da okužba z virusom SIV pri večini primatov ne povzroča imunske pomanjkljivosti.“

Upanje znanstvenikov je, da bodo z boljšim razumevanjem procesov sočasnega razvoja lahko pripomogli pri preprečevanju škodljivih učinkov HIV pri človeku ter tako prispevali k postavitvi temeljev za nove oblike terapij.

Pod vodstvom dr. Wesley Warren iz washingtonskega McDonnell Genome Institute so sekvencirali genetski material vzorčnega organizma, etiopske zamorske mačke (Chlorocebus aethiops sabaeus), ki predstavlja s SIV najpogosteje naravno okuženo vrsto in je na povzročitelja tudi popolnoma odporna. Razvozlan genom in in začetne analize so sedaj omogočile nastanek pomembne podlage za boljše razumevanje virusne odpornosti pri primatih.

Ekipa, ki so jo sestavljali strokovnjaki z inštitutov za eksperimentalno patologijo, evolucijo in biodiverziteto, je v genskem zapisu zamorskih mačk iskala transpozone, torej odseke DNK, ki lahko spreminjajo svojo pozicijo in število v genomu.

Ugotovili so, da je vsaj 48 odstotkov celotnega genskega materiala sestavljeno iz takih genov. Ker transpozoni posebej pripomorejo k novim kombinacijam genetskih značilnosti, običajno igrajo pomembno vlogo v postopku evolucije zamorske mačke.

Rezultati projekta so bili objavljeni v renomirani spletni publikaciji „Genome Research“ in so prav tako objavljeni v novembrski tiskani verziji.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več