Na celotnem ozemlju Kitajske je trenutno le 27 prosto živečih tigrov

(05.05.2015) Kitajski predsednik Xi Jinping je napovedal okrepitev zaščite zadnjih 27 predstavnikov sibirskih tigrov. Od leta 2010 je bilo naštetih namreč le 20 tigrov.  

Strokovnjaki organizacije WWF poudarjajo, da ima raznolikost živalskega sveta na Kitajskem nekoliko več upanja le v primeru, da se bo zaščita tigrov povzpela na najvišji politični nivo.

Ob tem upajo, da bodo kitajske oblasti sočasno z gospodarskim razvojem dajale prednost tudi trajnostnemu razvoju in ščitenju okolja. Prav tako zahteva organizacija WWF ponovitev štetja predstavnikov tigrov z namenom pridobitve vpogleda v realno stanje.

Sibirski tigri živijo le še v dveh kitajskih provincah, Jilin in Heilongjiang. Kitajske oblasti so zaenkrat govorile o 20 predstavnikih tigrov.

V 40-ih letih so tudi v Rusiji skoraj popolnoma izumrli. Odkar pa je Rusija pričela z aktivnim izvajanjem zaščitnih ukrepov, ki jih podpira tudi WWF, je na njihovem ozemlju ponovno več kot 400 tigrov živečih v sibirskem gozdu.

Sedaj ponovno množično prehajajo mejo med Rusijo in Kitajsko, ter se razmnožujejo tudi na kitajskih tleh. Trditev je namreč pred kratkim potrdila tudi skrita kamera, ki je okoli 30 kilometrov od ruske meje v objektiv ujela več mladičev sibirskega tigra.

Sedaj je po pričevanju predstavnikov WWF potrebno natančno prešteti število tigrov na Kitajskem, da bo znano aktualno stanje populacije, ki se jo bo zaščitilo in krepilo.

Prejšnji predsednik kitajske vlade, Wen Jiabao se je udeležil srečanja za zaščito tigrov v St. Petersburgu leta 2010. Takrat se je 13 držav zavezalo, da bo število takrat prosto živečih tigrov do leta 2022 podvojilo.

V letu 2016 bi se naj ob polčasu preveril napredek in uspeh delovanja. Štetja v Indiji in Nepalu so pokazala zviševanje števila predstavnikov. Kmalu bodo številke predstavile tudi Rusija, Bangladeš in Butan, s štetjem pa zamujajo Malezija, Indonezija, Tajska, Mjanmar, Kambodža in Vietnam.

Sorodni članki

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

WWF

Organizacija WWF je pričela z veliko selitvijo nosorogov v Nepalu

V Nepalu se je letos pričela največja selitev nosorogov v zadnjih letih, ki jo izvaja organizacija WWF s svojimi partnerji
preberi več

WWF

WWF je marca 2016 v Indoneziji odkrila predstavnika sumatranskega nosoroga v Kalimantanu, kjer bi naj že izumrli

Raziskovalci organizacije WWF so v Kalimantanu, Indonezijskem delu otoka Borneo, odkrili sumatranskega nosoroga. Zadnji potrjeni zapisi o videnju te vrste na Klimantanu so stari več kot 40 let
preberi več

WWF

WWF šteje poslednje gorske gorile v srednji Afriki

Elektronska podatkovna baza bi naj zagotovila preživetje gorskih goril
preberi več

WWF

Več kot 1860 pand na Kitajskem

Na podlagi novih podatkov je Kitajski uspelo populacijo velikih pand odzadnjega štetja v letu 2004 dvigniti kar za 17 odstotkov. Trenutno uradno število je 1864 predstavnikov pande
preberi več

WWF

Več amurskih leopardov v Rusiji!

Podvojene številke od leta 2007: v divjini je prostoživečih predstavnikov ponovno 70
preberi več

WWF

Populacija tigrov v Indiji se je povečala kar za 30 odstotkov

Na podlagi najaktualnejšega štetja je Indija uspela zvišati nacionalno populacijo tigrov od leta 2010 za kar 30 odstotkov, na uradno število 2226 živali. Rezultate je objavila indijska vlada v New Delhi 20. januarja 2015
preberi več

WWF

Letna bilanca 2014 WWF o zaščitenih živalskih vrstah 

Za slone, nosoroge, mrože, pritlikave šimpanze (bonobo) in lipane na podlagi rezultatov WWF leto 2014 ni bilo prav uspešno
preberi več