Poziv novozelandskim oblastem: Maui delfini so tik pred izumrtjem, živečih je le še 55 živali

(05.11.2012) Najmanjša in najredkejša vrsta delfinov na svetu, imenovana Maui delfin, je tik pred izumrtjem. Le še 55 osebkov živi v obalnih vodah otoške Nove Zelandije. Odgovornost za trenutno stanje nosita predvsem ribolov in rudarstvo vzdolž obale, kjer delfini živijo in se prehranjujejo.

Ukrepi novozelandskih oblasti za preprečitev izumrtja te redke živlaske vrste do sedaj niso bili zadovoljivi. Morski biologi se kljub trenutnemu stanju strinjajo, da se lahko preživetje vrste omogoči z uzakonjanjem dodatnih zaščitnih ukrepov.  

S tem namenom je organizacija WWF sprožila akcijo po vsem svetu, ki bi spodbudilo vodstvo otoške države k uradni prepovedi škodljivih metod ribolova in rudarstva na območjih, kjer živijo Maui delfini ter bi odredilo uradno zaščitena območja.

"Če novozelandske oblasti ne bodo takoj ukrepale, bomo izgubili še eno dragoceno vrsto sesalcev," svari strokovnjak za morske živali Axel Hein ter poziva k podpisu peticije, ki jo bodo posredovali Johnu Keyu, predsedniku vlade Nove Zelandije.

Maui delfini, ki so podvrsta Hektorjevih delfinov, imajo zaobljeno hrbtno plavut, valjasto telo in črne markacije.

V sedemdesetih letih je živelo še okoli 1.500 Maui delfinov, do današnjega dne pa se je število skrčilo na pičlih 55 primerkov. Združenji IUCN in WWF zaradi tega Maui delfine uvrščata na seznam vrst, ki jim grozi izumrtje.

Vzrok za drastičen upad populacije so drobno tkane zabodne mreže, ki jih lokalni ribiči uporabljajo od sedemdesteih let naprej.

Delfini niso sposobni zaznavanja teh finih mrež, zaradi česar se zapletejo v pasti in v mukah utonejo.

Kljub temu, da so oblasi Nove Zelandije v letu 2008 sprejele ukrepe za zaščito in reševanje te ogrožene vrste pa ogrožujoča oblika ribolova še ni prepovedana povsod in delfini tako umirajo še naprej.

Pridobivanje železove rude in iskanje novih črpališč nafte in zemeljskega plina moti sporazumevanje delfinov s sistemom ehosonarjev, zaradi česar živali ne morejo medsebojno komunicirati in iskati plena.

WWF spodbuja popolno prepoved ribolova z zabodnimi mrežami ter vpeljevanje manj škodljivih metod ribištva v vodnih območjih, ki jih naseljujejo delfini. Tudi rudarstvo v omenjenih vodah bi moralo biti prepovedano, saj bi se le tako lahko vzpostavili zaščitni morski koridorji za ogrožene živali.

Organizacija WWF je z namenom ohranitve vrste sprožila akcijo podpisovanja peticije za zaščito Maui delfinov, ki jo bo posredovala novozelandskim oblastem. Tudi vi lahko oddate svoj glas na www.worldwildlife.org/SaveMauiDolphin.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več