Letno poročilo 2012 o ilegalnem lovu: 668 ubitih nosorogov v Južni Afriki

(23.01.2013) Iz Južne Afrike smo dobili žalostne novice: v letu 2012 so po uradnih podatkih ilegalno pobili 668 nosorogov. Še pet živali je bilo ulovljenih že v prvih januarskih dneh letošnjega leta.

„Kljub večjemu nadzoru z uporabo moderne tehnologije in ob mnogo uspešnejšem sodelovanju policije, vojske in naravovarstvenih organov, se je ilegalni odlov nosorogov v zadnjem letu povečal za kar 50 odstotkov.  Organizacija WWF je zaskrbljena tudi nad borbenimi odnosi med nadzorniki in divjimi lovci v zaščitenih območjih,“ pojasnjuje Brit Reichelt-Zolho, predstavica WWF.

Medtem ko so v letih med 2000 in 2007 v Južni Afriki beležili odlov majši od 20 živali letno, se je število v 2010 dvignilo do 333 nosorogov in v 2011 kar do 448. Najbolj je prizadet dobro poznan naravni park Kruger, v katerem so dokumentirali 146 ubitih živali leta 2010, 252 leta 2011 in kar 425 mrtvih nosorogov v letu 2012.

Te karizmatične živali so nacionalni simbol Južne Afrike in krasijo bankovec za 10 radov, ki je državna valuta. Republika je zaradi tega v preteklem letu močno intenzivirala ukrepe za zaščito živalske vrste. Z novo zakonodajo namreč odločneje kaznujejo tudi posrednike, ki  s samim odlovom nosorogov niso neposredno povezani, vendar pa divjim lovcem ponujajo lovsko opremo ali jim nudijo šolanje za njeno uporabo.

V letu 2012 so skupno aretirali več kot 260 oseb, povezanih z ilegalnim lovom na nosoroge. Posebej strogo se je nek sodnik lotil 44 letnega tajca, ki je bil v novembru obsojen na 40 let zapora zaradi ilegalnega trgovanja z nosorogovimi rogovi.

Povpraševanje, posebej s strani Vietnama, pa je še zmeraj veliko. Tam velja rog za zdravilno substanco pri zdravljenju rakavih obolenj, ob tem pa ga uživajo tudi v obliki popularne pijače, ki bi naj delovala preventivno proti alkoholnemu mačku. V ta namen pijejo nariban nosorogov rog, raztopljen v vodi.

„Gospodarski uspeh v Vietnamu pogojuje pojav finančno sposobnih kupcev, ki so pripravljeni plačati tudi do 20.000 evrov za kilogram prahu, ki je iz popolnoma enakega materiala kot na primer človeški nohti.

Tako močno je pri vietnamskem prebivalstvu zasidrano verovanje o zdravilnem učinku rogov,“ pravi Brit Reichelt-Zolho.

Za okrepitev mednarodnega sodelovanja v boju proti ilegalnemu lovu in pobijanju nosorogov, je Južna Afrika v decembru 2012 z Vietnamom podpisala pogodbo o sodelovanju.

Njen cilj je tesnejše sodelovanje na področju kazenskega pregona ter upoštevanje mednarodne zakonodaje za boljši nadzor nad ilegalno trgovino z izdelki ogroženih živalskih vrst.

WWF ta korak seveda podpira, vendar še naprej poudarja, da je za preprečevanje tihotapljenja pomemben tudi pritisk na tranzitne države ilegalnih trgovcev, kot je na primer Mozambik.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več