Konec leta se je v živalskem vrtu v Zürichu skotil mladič črnega nosoroga

(12.01.2015) V noči iz sobote na nedeljo je v Zoo Zürich na svet prišel mladič črnega nosoroga. Od leta 1996 je to prvi mladič črnega nosoroga, rojen v omenjenem živalskem vrtu.

Po 18 letnem premoru se je v švicarskem živalskem vrtu ponovno skotil mladič črnega nosoroga: svojega prvega mladiča je pozno ponoči, 28. decembra 2014, skotila nosoroginja Samira.


Črni nosorog Olmoti, rojen 28.12.2014

Mladič je samička, na podlagi istoimenskega kraterja na območju Ngorongoro v Tanzaniji so jo poimenovali Olmoti. Oče mlade nosoroginje je 15 letni nosorog Jeremy. Porod je potekal ponoči v „afriški hiši“ brez zapletov v delu, kjer je dostop obiskovalcem onemogočen.


Olmoti sesa mleko matere Samire
Ko se vez med materjo in mladičem zadosti utrdi, imata obe lahko prost dostop tudi do primerno opremljenih prostorov v predelu z obiskovalci.

Zoo Zürich sodeluje v evropskem programu za vzrejo črnih nosorogov. Vanj je bilo v začetku leta 2014 vključenih 66 živali iz 17 institucij. Skupaj z novim rojstvom so v preteklem letu pridobili 9 mladičev.

Na robu izumrtja

V 19. stoletju je štela celotna populacija črnih nosorogov okoli 100.000 predstavnikov, trenutno jih je na svetu le še nekaj manj kot 5000. Poglavitno grožnjo živalim predstavlja nezakonit lov, ki ga še zmeraj vzpodbuja povpraševanje po rogovih teh živali v azijskem prostoru. Ilegalna preprodaja lovcem zagotavlja visoke zaslužke.

Zaščita črnega nosoroga je ena od sedmih bistvenih projektov za zaščito narave, ki jih izvaja Zoo Zürich. S svojimi projekti podpirajo organizacijo Lewa Wildlife Conservancy (www.lewa.org), zaščiteno območje v Keniji, ki ga vodijo zasebniki.


Vzhodnoafriška črna nosoroginja Samira

Lewa nudi življenjski prostor 130 nosorogom, od teh je 67 predstavnikov črnega nosoroga. Zoo Zürich podpira organizacijo s prevzemom stroškov za plače in opremo lokalnih oskrbnikov ter pomaga pri financiranju translociranja posameznih nosorogov.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več