Infekcija z Echinococcus multilocularis pri živalih

(19.02.2016) EFSA (European Food Safety Authority) je objavila strokovno mnenje o okužbi z Echinococcus  multilocularis, trakulji, ki povzroča bolezen imenovano ehinokokoza pri divjih in domačih mesojedih, kot so lisice in psi. Ljudje, ki bi uživali vodo ali hrano, kontaminirano z E. Multilocularis so prav tako v nevarnosti za okužbo, ob tem pa je bolezen lahko usodna!

Uradno mnenje je organizacija podala na podlagi večletnih raziskav v sodelovanju z Združenimi narodi in Evropsko komisijo. Med osnovne ugotovitve spadajo sledeče:

  • Rdeča lisica je glavni gostitelj za E. multilocularis v Evropi, zaradi česar bi se monitoring moral usmeriti nanje.
  • Za namene monitoriranja in poročanja bi bilo potrebno epidemiološka območja začrtati neodvisno od političnih meddržavnih mej.
  • Poročanje bi moralo zajemati predvsem vrsto E. multilocularis - povzročitelja najhujše oblike bolezni pri ljudeh – namesto splošnega poročanja o vseh predstavnikih vrst Echinococcus
  • Diagnostične metode za detekcijo bolezni pri živalih bi morale biti standardizirane po vsej Evropski uniji.

E. multilocularis se endemsko pojavlja v vzhodni Franciji, južni Nemčiji ter po določenih območjih Švice in Avstrije, infekcije pa so zabeležili tudi v drugih državah.

Časovnica:

EU je uzakonila regulativo o preventivnih zdravstvenih ukrepih za zatiranje infekcije z E. multilocularis pri psu leta 2011.

Za države, ki bi naj bile proste bolezni (Finska, Irska, Malta, Velika Britanija in od leta 2014 tudi Norveška) je obvezen monitoring in poročanje o pojavnosti E.multilocularis. Uredba bi naj bila revidirana v letu 2016.

EFSA strokovnjaki so te države članice podprli pri monitoriranju in poročanju ter zagotovili strokovno svetovanje Komisiji glede revidiranja uredbe. EFSA strokovnjaki so predvsem:

  • Predlagali standardiziran sistem za monitoring in poročanje o E. multilocularis. Zagotovili so tudi orodje za izračun zadostne velikosti vzorca ter omogočili dostop do informacij o zanesljivosti preiskav.
  • Analizirali strategije vzorčenja, zbiranja informacij in metod določanja povzročitelja, ki se uporabljajo v državah članicah.
  • Ocenili epidemiologijo bolezni, monitornih programov v Evropski uniji, vpliv na javno zdravstvo, učinkovitost zdravil, delovanje zdravljenja živali ter laboratorijske tehnike za detekcijo bolezni.
  • Izvedli pregled literature na omenjeno tematiko.

Sorodni članki

žirafe; Vir slike: Jeffrey T. Kerby

Veliki rastlinojedci: sloni, žirafe in drugi, spodbujajo raznolikost ekosistemov.

Raziskovalna skupina je z metaanalizo dokazala izjemen ekološki pomen velikih rastlinojedcev
preberi več

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več